Projeksiyon Cihazı Nedir? Ne İşe Yarar?
Taşınabilir projeksiyon cihazı, biglisayar üzerindeki görsel içeriklerin duvar ve perdelere yansıtılmasını sağlayan araçtır. Modeller, donanımsal özelliklerine göre çeşitli çözünürlüklerde görüntü sunar. Cihaz; günümüzde eğitim, toplantı, sunum gibi pek çok farklı alanda görsel yansıtmak için kullanılır. Seçenekler arasında yer alan mini projeksiyon cihazı gibi modeller, taşınabilirlik bakımından avantaj sağlarlar.
TV, ses ve görüntü sistemleri arasında yer alan projeksiyon, televizyonun veya geniş ekranların bulunmadığı yerlerde görüntü paylaşma imkanı sağlar. Ev tipi projeksiyon ve kablosuz bir ses sistemiyle film gibi içerikleri yüksek kalitede seyretmek mümkündür. Teknosa’nın geniş yelpazesi içerisinde pek çok farklı projeksiyon modelini bulabilirsiniz.
Projeksiyon Cihazı Çeşitleri
Projeksiyon cihazları, sunduğu imkanlara ve boyutlarına göre farklı çeşitlere sahiptir. Farklı alanlara hitap eden projeksiyon cihazları, avantajları bakımından da değişkenlik gösterir. Örneğin, akıllı projeksiyon cihazı gibi yeni nesil modeller, bluetooth, Wi-Fi veya USB ile bağlanarak direkt olarak ana kaynaktan aldığınız görüntüyü kablosuz bir şekilde yansıtır. Kullanımı daha kolay hale getiren yeni nesil modeller de bütçenize göre çeşitlilik gösterir.
Projeksiyon cihaz ve aksesuarları birlikte kullanılarak bir sistem oluşturulduğunda evinizde kolayca kullanabileceğiniz bir sinema salonu oluşturabilirsiniz. Görüntüyü beyaz perdeye yansıtan cihaz, donanım özellikleriyle birçok özelliği beraberinde getirir. Her bütçeye hitap eden projeksiyon fiyatları ile tercih edebileceğiniz başlıca cihaz çeşitleri aşağıdaki gibidir:
DLP (Dijital Işık İşleme)
Mikroskobik aynalar ve renk tekerlekleri kullanılarak görüntüyü yansıtan bir araçtır. DLP modeli, tek veya üç çipli olarak üretilir. Her çip, ışığı saniyede binlerce kez yansıtmaya yarayan aynalar sayesinde görüntüyü aktarır. Gerçekçi görüntü sağlayan DLP modeller, tek çip üç çipli modellerde 35 trilyondan fazla renk oluşturabilecek kadar büyük bir kapasiteye sahiptir.
LCD
RGB denilen üç temel rengin(yeşil, mavi ve kırmızı) her biri için ayrı LCD panel kullanılarak görüntünün oluşturulduğu modeldir. DLP kadar parlak olmayan model; sunum, seminer ve toplantılarda geniş bir alana görüntü yansıtmak için ideal bir seçimdir. Ayrıca ev tipi projeksiyon olarak da değerlendirilmesi mümkündür.
LED ve Lazer
Led ve lazer teknolojisini kullanan projektör seçenekleri, uzun kullanım ömürleri ile öne çıkar. Bunun yanı sıra düşük enerji tüketimi ve yüksek görüntü kalitesi gibi avantajlı niteliklere sahiptirler.
4K Projeksiyon
Bluetooth, Wi-Fi ve USB aracılığıyla da kullanılabilen 4K projeksiyon cihazları, dahili DLP görüntüleme teknolojisine sahiptir. Genellikle sinema salonlarında kullanılan model, çözünürlük ve ses kalitesi bakımından oldukça güçlüdür.
LCOS (Silikon üzerinde Sıvı Kristal)
LCOS projeksiyon, ışığın silikon üzerinde yer alan sıvı kristal bir yansıtıcı aracılığıyla görüntü oluşturan araçtır. LCD ve DLP tekniklerinin bir kombinasyonu olarak ortaya çıkan model, görüntüyü minimal bozulmalarla yansıtır. Ayrıca uzun bir kullanım ömrüne de sahiptir.
Projeksiyon Cihazı Alırken Dikkat Edilecek Hususlar
Projeksiyon cihazı seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aracın çözünürlük değeridir. Özellikle dar ortamlarda kullanacağınız küçük projeksiyon cihazı gibi seçeneklerde cihazın çözünürlüğü ve bozulma oranları hakkında bilgi edinmelisiniz. Bunun yanı sıra kullanım amacı, bakım süreci ve ek özellikler gibi detaylar için de araştırma yapmalısınız. Projeksiyon cihazlarında dikkat etmeniz gereken başlıca hususlar ve detayları aşağıdaki gibidir:
Kullanım Amacı
Ana kaynaktaki görüntüyü beyaz perdeye yansıtan cihaz, sunumlardan film izleme alanlarına kadar pek çok farklı alanda kullanılır. Bu noktada kullanım amacınıza uygun ürün seçimi yapmanız oldukça önemlidir. Örneğin, sunumlarda kullanacağınız projeksiyon ekran yansıtma araçları için net görüntü kalitesine sahip modelleri değerlendirmelisiniz. Film izlemek için kullanacağınız portatif modeller için ev projeksiyon cihazı ve sistemlerine göz atabilirsiniz. Bu sayede televizyon ve geniş ekranların yer almadığı alanlarda da dilediğiniz gibi içerik tüketebilirsiniz.
Projeksiyon Cihazının Çözünürlük ve Görüntü Kalitesi
Çözünürlük, yansıtılan görüntüdeki ayrıntı ve keskinlik düzeyini belirler. Bu nedenle cihazlar arasında seçim yaparken kullanım amacınıza uygun olan çözünürlük değerini belirlemeniz oldukça önemlidir. Örneğin, ev tipi kullanımlar için mini projektör seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Böylece hem cihazın kapladığı alan hem de taşınabilirlik bakımından avantaj sağlarsınız.
Bakım ve Onarım Maliyeti
Projeksiyon cihazlarında lamba ömrü zamanla azalır. Bu sebeple renklerde ve görüntüde canlılık azalır ve parlaklıkta da düşüş yaşanır. Alacağınız modelin lamba ömrünü göz önünde bulundurarak seçim yapmanız oldukça önemlidir. Ayrıca onarım ve bakım süreçlerinde yedek parça durumuna göre ortaya çıkabilecek masrafları hesaba katmalısınız.
Işık Çıkışının Yeterliliği
Lümen cinsinden ölçülen ışığın parlaklığı ne kadar yüksekse görüntü de bir o kadar parlak olur. Ortam ışığı olmayan alanlarda daha düşük seviyelerdeki modeller tercih edilirken açık hava sineması gibi aktiviteler için yüksek lümen seviyesi gereklidir.
Wi-Fi Desteği
Akıllı projeksiyon cihazı seçenekleri arasında Wi-Fi teknolojisinden faydalanan modeller yer alır. Kablosuz bağlantı sayesinde herhangi bir kabloya gerek kalmadan projeksiyon ekran yansıtma işlemleri yapmak mümkün hale gelir. Bu sayede erişilebilirlik seviyesi de artmış olur. Kablo kullanma imkanının bulunmadığı alanlarda ilgili seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Projeksiyon Cihazı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Projeksiyon cihazı kullanırken dikkat etmeniz gereken temel noktalardan birisi parlaklık düzeyinin doğru aralıklarda olmasıdır. Bu noktada ortam şartlarını göz önünde bulundurarak ayarlama yapabilirsiniz. Kurulum ve kullanım aşamalarında dikkat etmeniz gereken diğer noktalarsa şu şekildedir:
- Cihazı perdeye uygun uzaklıkta bir konuma yerleştirilmeli ve koyduğunuz yüzeyin düz olmasına özen göstermelisiniz.
- Projeksiyon ekran yansıtma kalitesini düzenlemek için optik ayarını yapmalısınız.
- Uzun süreli kullanımlarda projeksiyonda ısınma sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Bu noktada cihazın zarar görmesini önlemek için bir süre kapatmalı ve dinlendirmelisiniz.
- Ayrıca tozsuz bir ortamda kullanmaya özen gösterin. Tozlanma durumunda lensine zarar vermeden pamuklu veya toz engelleme özelliği olan bezlerle temizlemelisiniz.
- Eğer projektörünüz aniden kapanırsa, tekrar açmadan önce soğumasını beklemelisiniz.
Projektör kullanımında yukarıdaki faktörleri göz önünde bulundurarak uzun süreli bir kullanım sağlayabilirsiniz. Böylece ek bakım ve onarım masraflarının da büyük ölçüde önüne geçmiş olursunuz.
Projeksiyon Cihazı Nasıl Çalışır?
Projeksiyon cihazları çalışma prensibi bakımından oldukça basit bir yapıya sahiptir. Görüntü, çeşitli teknolojiler yardımıyla pikseller halinde oluşturulur. Hemen ardından optik yardımıyla perde veya duvarlara görüntü aktarımı sağlanır. Projektörlerin temel çalışma biçimi aşağıdaki gibidir:
- Güçlü bir lamba kaynağıyla birlikte ana kaynaktan alınan görüntü parlaklaştırılır.
- Işık, LCD, DLP veya LCOS gibi teknolojileri kullanan görüntü oluşturucudan geçerek netleştirilir. Böylece görüntünün minimal hali ortaya çıkar.
- Ortaya çıkan görüntü ışıkları, projeksiyon lensleri aracılığıyla yansıtılacak yüzeye yönlendirilir.
Yukarıda yer alan aktarım süreçleri esnasında cihazın içerisinde yer alan aksamlar ve lambalar ısınır. Cihaz içerisinde görüntünün sürekliliğini sağlamak için ilgili alanları soğutacak ve parçaları koruyacak fan sistemleri bulunur.
Film Keyfinizi Katlayacak Projeksiyon Cihazı Modelleri Teknosa'da
Teknosa’nın geniş yelpazesinde mini projeksiyon modelleriyle birlikte pek çok farklı görüntü yansıtma cihazı seçeneği bulunur. Bunun yanı sıra müzik ve ses sistemleri gibi daha pek çok farklı aracı ürün skalası içerisinde bulmak mümkündür. Ürünleri yakından tanımak ve satın almak için satış sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.