Televizyon izlemek için olanak sağlayan çanak anten, uydulardan gelen sinyalleri toplayarak veriye dönüştüren önemli bir sistemdir. Sesli ve görüntülü şekilde televizyon izlemek için ihtiyaç duyulan bu sistem, kullanımıyla birlikte konforlu yaşamın kapılarını açar. Bir uydu çanağı modeli olduğu için tüm sinyalleri tek bir noktada toplayarak işlevsellik sağlar. Sinyallerin tamamını tek bir noktada toplanmasının başlıca sebebi çanak şeklinde olmasıdır. Modeline göre 60 cm, 80 cm ve 90 cm gibi farklı boyutlarda üretilerek kullanıcıya sunulur. Geniş kapsamlı bir uydu sistemi olduğu için ise ayak takımı, LNB kolu, next tekli LBN, anten kablo, dijital uydu yön bulucu, çanak anten tepsisi ve vida gibi çeşitli parçalardan oluşur. Hatta bu şekilde set halinde satışa sunulan modeller vardır. Bu çanak anten modelleri televizyon yayınlarını doğrudan izleyiciyle buluşturur. Bu sebeple de üstün bir seyir deneyimi sunmakla birlikte geniş kitlelere hitap eder.
Çanak Anten Modelleri!
Çanak anten modelleri hem set halinde hem de tekli parçalar halinde kullanıcıya sunulur. Set halinde sunulan modeller 50'lik, 60'lık, 80'lik ve 90'lık çanak anten olarak çeşitlere ayrılır. Bu hususta belirleyici etken ürünün santimetresidir. Örneğin, 90 cm olan bir çanak anten 90'lık model olarak kullanıcıya sunulur. Minimal boyutlarda tasarlanmasına rağmen üstün görüntü kalitesi sunan çanak anten modelleri de vardır. Hatta bu kapsamda bulunduğu ortamda görüntü kalabalığı oluşturmayan ve kaliteli bir seyir deneyimi sunan mini çanak anten modelleri değerlendirilebilir.
Tüm modeller delikli ve deliksiz olmak üzere iki farklı şekilde sunulur. Rüzgar tutmayan yapısı ve hava koşullarına dayanıklılığı sayesinde kullanıcıya avantaj sağlayan delikli antenler, uzun süre ayarı bozulmadan sabit kaldığı için yeniden kurulum gerektirmez. Aynı zamanda bağlantı malzemeleri oluşan basınç durumundan kolay zarar görmez. Bu özelliği sayesinde ise uzun ömürlü bir kullanım imkanı sunar. Delikli modellere göre daha geleneksel bir tasarıma sahip olan deliksiz anten modelleri ise sinyal kalitesi bakımından üstünlük sağlayarak beklentilere karşılık verir. Piyasaya sürüldüğü ilk günden bu yana yoğun şekilde birçok alanda kullanılır.
Çanak Anten Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Çanak anten almak isteyen pek çok kişi ilk olarak “çanak anten alırken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusuyla meşgul olur. Bu yönde, ürünün kullanım alanı ve amacına göre tercih yapılabilir. Eğer antenin kurulacağı yer dar ise minik çanak anten modelleri tercih edilebilir. Fakat geniş bir alan söz konusu ise 90'lık veya 120'lik modeller rahatlıkla kullanılabilir. Bunun beraberinde çanak anten kablosu da dikkat edilmesi gereken önemli bir detaydır. Çanak anten setlerinin içerisinde yer alan kablolar 10 m, 20 m veya 30 m gibi çeşitli uzunluklara sahip olabilir. Bu kapsamda kabloya göre seçim yaparken antenin kurulacağı alan ile televizyon arasındaki mesafeyi ölçerek kolaylık sağlayabilirsiniz.
Çanak anten kullanımı için önemli olan bir diğer parça ise uydu alıcısıdır. Kaliteli bir uydu alıcı ile kesintisiz televizyon yayını izleyebilirsiniz. Eğer bir uydu alıcınız yok ise anten alırken set içerisinde uydu alıcısının bulunduğu modellerden yana tercih yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra anten boyutu ile birlikte delikli veya deliksiz oluşuna da dikkat edebilirsiniz.
Çanak Anten Kurulumu Nasıl Yapılır?
Çanak anten kullanımı ile ilgili merak edilenlerden biri de “çanak anten nasıl ayarlanır?” sorusudur. Çanak anten kurulumu profesyonellik isteyen bir iş olduğu için oldukça dikkatli ve titiz hareket etmek gerekir. Aksi durumda televizyon izlemek imkansız hale gelebilir. Bu doğrultuda öncelikle yer tespiti yapılmalı. Uydu antenin monte edileceği yer sallanmaya müsait olmayan, sağlam ve sert bir zemin olmalıdır. Ardından yön tespiti yapmak gerekir. Türksat 4A uydusu için 42 derece doğu yönüne, astra uydusu için ise 19.2 derece doğu yönüne bakması gerekir. LNB montajı ise hem sağa hem de sola çevrilerek yapılmalıdır. Bu şekilde ince ayar yapılması sinyal seviyesinin iyileşmesine yardımcı olur. Ardından anten kablosu LNB ucu ile uydu alıcısı arasındaki mesafe kadar ayarlanır. Eğer kabloları kesmek isterseniz uçlarına f-konnektor aparatları takabilirsiniz. Son olarak da uydu alıcısını televizyonunuza bağlayarak ve kanal yüklemesi yaparak çanak anten ayarlama işlemini tamamlayabilirsiniz.
Çanak Anten Fiyatları!
Televizyon, Ses ve Görüntü Sistemleri kategorisinde yer alan anten, pikap, güvenlik kamerası, radyo, ses sistemi ve LED TV gibi pek çok ürün farklı fiyat aralıklarında sunulur. Bu kapsamda çanak anten fiyatları da farklı etkenlere göre çeşitlilik gösterir. Özellikle anten boyutları, markası ve parça çeşitleri fiyatların belirlenmesinde etkili olan başlıca faktörlerdir. Bunun beraberinde parçalar, anten boyutlarına göre değişeceği için fiyatlar birbirinden farklı aralıklarda sunulabilir. Örneğin, 90'lık çanak anten fiyatları 60'lık olan modellere göre daha yüksek aralıklarda olabilir.
Sahip olduğu özellikler temel seviyede olan modeller daha düşük fiyatlarda olurken, daha modern ve gelişmiş özelliklerle tasarlanan çanak antenlerde fiyatlar artabilir. Ayrıca Teknosa'daki çanak anten ürün yelpazesi geniş bir çeşitlilik sunar. Siz de, sunulan modeller arasında hem kaliteli ve dayanıklı malzemelerden tasarlanan hem de HD yayın izlemeye imkan sunan bir anten bulabilirsiniz. Bu kapsamda çanak anten fiyatı ve özelliklerini beraber değerlendirerek ideal tercihi yapabilirsiniz. Teknosa ayrıcalıklarından faydalanarak tüm anten modellerini inceleyebilir ve hemen satın alabilirsiniz.