Bilgisayar bileşenleri arasında yer alan SSD, aygıtların hızlı ve verimli çalışmasına yardımcı olur. Ürünler bilginin hafıza çiplerinde depolanmasını sağlar. SSD donanımındaki tüm hafıza çiplerine aynı anda erişmek mümkündür. Bilgilerin işlenmesi için disk döndürmeye gerek yoktur. SSD sayesinde işlemler çok daha kısa sürede tamamlanır. Hafif tasarımlı aletler kolay bir şekilde taşınabilir. 120, 128, 256, 500 GB, 1TB, 2TB kapasiteli çeşitlerle ihtiyaca uygun seçim yapmaya imkan verir. Laptop SSD fiyatları her bütçeye hitap eden seçeneklere sahiptir. Depolama boyutu SSD fiyatları üzerinde etkilidir. SSD harddisk fiyatları modeller arasında değişiklik gösterir. SATA, mSATA, M.2 SATA, PCIe SATA SSD çeşitleri arasından ihtiyacınıza yanıt veren ürünü Teknosa aracılığıyla keşfedebilirsiniz.
Yüksek Performanslı SSD Modelleri
Genel olarak dikdörtgen şeklinde tasarlanan SSD, çeşitli boyutlarda seçeneklere sahiptir. SATA, M.2, U.2 SATA, mSATA, PCIe, SATA Express SSD çeşitleri arasında yer alır. SATA SSD diğer modellere göre daha yavaş çalışır. PCIe, sunucu ve bilgisayardaki depolama birimlerine alternatif olarak tercih edilir. Ürünlerin görevi, grafik kartlarındaki ya da devre kartlarındaki verilerin aktarılmasını sağlamaktır. SATA Express ise yüksek hızlı bağlantı arayüzüne sahiptir. Bu bağlantı tipi hem SATA'yı hem de PCI Express'i destekler. Diğer bir model olan mSATA ise sadece SATA'yı destekler. M.2 modeli yüksek hızda çalışma performansı elde etmenizi sağlar. M.2 olanlar uzun, ince yapıda olduğundan yatay biçimde çalışır. Ürünler doğrudan anakarta bağlanabilir. U.2 modeller SAS, SATA ve PCI Express sürücülerini destekleyecek şekilde tasarlanır.
SSD Harddisk Nedir?
Pek çok bilgisayar kullanıcısı “SSD nedir?” sorusuna yanıt arar. Açılımı Solid State Disk olan SSD; dosyaların uzun süre saklanabilmesi için kullanılan bir aygıttır. HDD gibi hareketli parçalara sahip olmayan SSD, bilgisayarın daha hızlı açılmasını ve çalışmasını sağlamakta oldukça başarılıdır. Hız kapasitesi, bileşenlerin hızı ile ölçülür. SSD bir veya birkaç adet devre kartından meydana gelir. Bir devre kartı üzerine 6 adet depolama birimi konumlandırılabilir. 6 birim, disk kapasitesinin 6 parçadan oluştuğu anlamına gelir. 32, 64, 128, 256, 500 GB kapasitesinde SSD seçenekleri vardır. Film depolamak isteyenlerin 1 ya da 2 terabyte kapasiteli olanları tercih etmesinde fayda vardır. Hızlı çalışma stiline sahip olan aygıtlar oyun bilgisayarları için uygun bir seçenektir.
SSD'nin Avantajları Nelerdir?
Taşınabilir SSD, SD kart boyutunda ve USB bellek ağırlığında tasarlanır. Hafif ağırlıkta tasarlanan alet çok az miktarda yer kaplar. Cihazlardaki RAM ve SSD kapasitesinin yüksek olması, bilgisayarların çalışma performansını olumlu yönde etkiler. SSD sessiz bir şekilde çalıştığı için kullanıcıları rahatsız etmez. SSD kullanmanın diğer avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- SSD düşme, çarpma, kırılma gibi çeşitli darbelere karşı dayanıklılık gösterebilir.
- Ürünler, cihazları açarken hızlı başlangıç yapmanıza yardımcı olur.
- SSD cihazlarda daha az ısınma meydana gelmesini sağlar.
- Kullanım sırasında daha az yazma ve okuma hatası görülebilir.
- Ürün düşük miktarda güç tüketimi yapması nedeniyle tasarruf yapmanıza da olanak sağlar.
- Verilere ulaşmak için disk plakasının uygun noktaya gelmesini beklemeye gerek yoktur.
SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Depolama kapasitesi 240 GB, 500 GB, 1 TB SSD olan seçenekler arasında seçim yaparken kullanım amacınızı göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Az miktarda veri depolamak için 240 GB SSD iyi bir seçenektir. Oyun yüklemek istiyorsanız, daha fazla alana ihtiyacınız olabilir. SSD satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar şunlardır:
- Ürünün cihaz ile uyumlu olması önem taşır.
- Seçim yaparken depolama kapasitesi göz önünde bulundurulmalıdır. Orta boyutlu depolama birimi arayanlar için 500 GB SSD ideal bir seçenek olabilir.
- SSD bağlantı tipine dikkat etmeniz gerekir. Cihazda modele uygun yuva bulunması önemlidir.
- Okuma yazma hızına bakılabilir. Okuma yazma hızı, SSD'nin ne kadar hızlı veri aktarabileceğini belirler.
- Bütçenize göre seçim yapmanızda fayda vardır.
Laptop Bilgisayarlara SSD Takılabilir Mi?
Laptop SSD modelleriyle bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ancak SSD takmadan önce bilgisayarın uygun alanı olup olmadığına bakmanız gerekir. M.2 SSD yuvası ekran kartı soğutma bloğundan yararlanır. Ekran kartına dahili SSD yuvası entegre edilebilir. 2.5 inç SATA modeller SATA kablosu aracılığıyla anakarta bağlanır. Aparat yardımıyla 3.5 inçlik yuvalara da monte edilebilir. 2.5 inç genişliğindeki yuvalar, büyük boyutlu cihazlar için uygun olmayabilir. Kasada 3.5 inç genişliğinde yuva varsa, küçük boyutlu cihazları takmak için çevirici adaptör kullanmanız gerekir.
SSD'yi Neler Güçlendirebilir?
Harici SSD verileri başka cihazlara aktarmanıza olanak sağlar. 1 TB harici taşınabilir SSD'de 520 MB/sn okuma hızı görülebilir. Aletlerin okuma hızları 450, 500, 2700, 3200 MB/sn gibi değişiklikler gösterebilir. Dosya aktarımlarının hızlı olması için geniş kapasiteli SSD'lere ihtiyaç vardır. Depolama alanını genişletmek için cihazlara SSD yerleştirilir. SSD yerleştirme işlemini yaparken bağlantıyı zorlamamanız önem taşır. Ürünü ikinci sürücü olarak kullanmak istiyorsanız, SATA kablosu tercih etmeniz gerekir. Kablonun bir ucu anakarttaki konnektöre, diğer ucu SSD'ye takılır. Parçaları statik elektrikten kaynaklanan zararlardan korumak için kasa üzerindeki boyasız metal yüzeylere dokunmak ya da özel bileklik kullanmak gerekir. Kullanım sırasında sürücü bağlantı noktalarına dokunmaktan kaçınılır.
En Hızlı SSD Modelleri Teknosa'da!
SSD performansı ile kişilerin beğenisini kazanır. Samsung SSD modelleri kapasite ve hız özellikleri bakımından birbirinden ayrılır. Büyük boyutlu SSD'ler için yeni bir bilgisayar kasası alınabilir. Oyunseverlerin yüksek kapasiteli SSD ürünlerine ihtiyacı vardır. Geniş kapasiteli modeller sayesinde cihazlardan yüksek düzeyde verim elde edilebilir. Yüksek okuma yazma hızı, zamandan tasaruf etmenizi sağlar. Uyumlu SSD sürücüler sayesinde masaüstü ya da diz üstü bilgisayarlardaki hız ve depolama kapasitesini güçlendirmek mümkündür. SSD kullanmanız cihazların çalışma performansını artırır. 120, 128, 240, 256, 500 GB, 1 TB, 2 TB kapasiteli ürünler Teknosa aracılığı ile ayrıntılı bir şekilde incelenebilir.