Bilgisayarların önemli bileşenlerinden biri olan ekran kartları RTX, DLSS ve OC benzeri özellikler sayesinde yüksek grafik ayarlarında akıcı bir oyun deneyimi elde etmenizi sağlar. NVIDIA, AMD ve INTEL gibi üreticiler tarafından tasarlanan güncel ekran kartları sadece oyunlarda değil yazılım, modelleme ve görüntü işleme ihtiyacı hissedilen her alanda rahatlıkla kullanılabilir. Teknosa'da bulunan ekran kartı modellerini detaylı olarak inceleyebilir, oyun performansınızı bir üst noktaya taşıyacak ürüne kolayca ulaşabilirsiniz.
Ekran Kartı Modelleri ve Özellikleri
Güncel video oyunlarından en üst düzeyde verim alabilmek için SSD, yüksek RAM, güçlü işlemci ve modern ekran kartlarını bir arada kullanmak gerekir. Bu nedenle günümüzdeki çoğu ekran kartı 2 GB ile 16 GB arasında değişen video RAM seçenekleri ile üretilir. Oyun dünyasının vazgeçilmez ekran kartlarının başında 1000, 2000, 3000 ve 4000 serisi ile sunulan NVDIA ekran kartları gelir. Örneğin, yeni nesil NVIDIA 2060 ekran kartları ile başlayan RTX teknolojisi oyunlara sıra dışı bir gerçekçilik kazandırmıştır. Diğer taraftan NVIDIA GTX 1050 ti ekran kartı, AMD Radeon 550X 2 GB ekran kartı veya NVIDIA GTX 1650 gibi 4 GB ekran kartı 1080p oyunlar için hala yeterli bir seçimdir. Full HD veya 2K çözünürlükte yüksek FPS değerlerine ulaşabilmek için ise NVIDIA GeForce 4080 veya NVIDIA GeForce 3090 ekran kartı gibi güçlü modellere yönelmekte fayda vardır.
Ekran Kartı Nedir?
Grafik işleme birimi (GPU) anlamına gelen ekran kartı, grafik işleme işleri için çalıştırılan çok yönlü ve güçlü bir işlemcidir. Yeni nesil ekran kartları yapay zekâ ve gelişmiş algoritmaların desteğiyle yüksek hızda matematiksel hesaplamalar yaparak görüntüleri çok kısa süreler içinde işler. Cihaza, performansa ve kullanım alanına göre tasarlanan çok sayıda entegre veya harici ekran kartı modeli mevcuttur.
Ekran Kartı Ne İşe Yarar?
Bilgisayar anakart donanımına bağlanan ekran kartının temel işlevi yüksek grafik detayları ile öne çıkan bir video oyununu veya uygulamayı çalıştırmaktır. İşlemci üzerindeki yükü hafifleten güçlü ekran kartları oyun oynamak, oyun geliştirmek, render almak, video düzenlemek ve endüstriyel tasarım yapmak gibi birbirinden bağımsız çok sayıda işte kullanılabilir.
Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?
Paylaşımlı ekran kartı modelleri gücünü anakart üzerindeki işlemciden alır. Dahili veya entegre ekran kartı olarak da bilinen paylaşımlı GPU donanımları, işlemciye yerleşik olarak tasarlanır. Paylaşımlı ekran kartı modelleme, render, fotoğraf, grafik veya video işlemleri için dahili bir bellek kullanmaz. CPU yani işlemci tarafından kullanılan sistem belleği GPU ile paylaşılır. Örneğin 8x2 set olmak üzere 16 GB RAM ile gelen bir sistemde 4 GB alan GPU'ya geri kalan 12 GB alan da CPU'ya verilebilir. Özellikle ultrabook gibi ince dizüstü bilgisayar modellerinde sıklıkla kullanılan laptop ekran kartı güç verimliliği açısından da oldukça verimlidir.
Ekran Kartı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Ekran kartı seçerken ilk olarak kullanım alanı ve amacı belirlenmelidir. Oyunları, üç boyutlu modellemeleri, mimari çalışmaları, animasyonları ya da 8K videoları işlerken güçlü bir ekran kartına ihtiyaç vardır. Ofis uygulamaları, muhasebe işlemleri, fotoğraf düzenleme ya da film izleme gibi işler için ise dahili GPU'ya sahip ortalama üstü bir işlemci yeterli olacaktır. Yüksek performanslı işler için geliştirilen ekran kartları genellikle yüksek TDP (güç tüketimi) değerlerine sahiptir. Ekran kartı seçimini yaptıktan sonra ilk olarak dikkat edilmesi gereken donanım güç kaynağıdır. Bu aşamada gerekli pin desteği sunan ve en az 80 Plus Bronze sertifikalı bir güç kaynağı tercih edilmelidir.
Ekran kartı alırken dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şu şekilde sıralanabilir:
- Giriş ve orta seviye ekran kartları için 550W veya 650W güç kaynakları yeterlidir. Üst segment ekran kartları için ise 750W, 850W, 1000W gibi yüksek kapasiteli güç kaynakları kullanılmalıdır.
- Ekran kartı ölçüleri mutlaka kasa ölçüleri ile uyumlu olmalıdır. Özellikle üç fanlı modellerin küçük veya orta boyutlu ATX kasalara uyumunda sorun yaşamamak için ekran kartı boyutları incelenmelidir.
- Anakartın ve kasa arkasındaki boşluğun ekran kartının hacmini ve ağırlığını desteklediğinden emin olunmalıdır.
- Yeni nesil video oyunlarından ve 3D yazılımlardan daha yüksek verim alabilmek için 8 GB, 12 GB, 16 GB gibi yüksek RAM donanımlı ekran kartlarına yönelmekte fayda vardır.
- Kasa içinde ekstra ambiyans etkisi elde etmek isteyen kullanıcılar RGB aydınlatma desteği olan ürünlere göz atmalıdır.
Ekran Kartı Fiyatları
Ekran kartı fiyatları ürünün modeli, kapasitesi ve teknik özellikleri gibi detaylara göre değişkenlik gösterir. En üst seviye bir NVIDIA GeForce RTX 4090 ekran kartı, orta segment bir 3060 ekran kartı modelinden daha yüksek fiyatlara sahiptir. Ürünün serisi kadar marka ve türü de fiyat üzerinde etkilidir. Asus TUF Gaming GeForce RTX 3060 ekran kartı, aynı donanıma sahip Afox GeForce RTX 3060 ekran kartına kıyasla daha yüksek fiyattan satışa sunulabilir. Her iki ekran kartı da benzer özelliklere sahip olsa bile marka ya da modele bağlı olarak kart üzerinde ekstra donanımlar yer alabilir. Soğutma fanları, kaliteli bakır soğutma boruları, dayanıklı devre kartları, RGB aydınlatma ve çoklu soket desteği gibi ek özellikler bulunabilir. Bu özelliklerin ve donanımların her biri fiyat üzerinde etkili olur. En iyi ekran kartı seçimi için Teknosa'nın uzman ekibinden yardım alabilir, ihtiyacınıza ve bütçenize uygun ekran kartı modeline hemen geçiş yapabilirsiniz.