Mouse'lar, bilgisayar kullanımı sırasında yüzlerce farklı işlemi kolay ve hızlı biçimde gerçekleştirme kapasiteleri ile biliniyor. Bilgisayar üzerinde gerçekleştirilen işlemlere göre birçok farklı çeşide ayrılan mouse'lar, günlük kullanımdan oyun oynamaya kadar farklı alanlarda kullanıcılara yardımcı oluyor. İşlevsel özelliklerinin yanı sıra konforlu mouse'ları ev ya da ofis gibi yerlerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Seçim yapmadan önce farklı tasarım ve renk seçenekleri bulunan mouse türlerinin özelliklerine de bakmakta yarar var.
Kendiniz için en uygun mouse seçimini yapmak için kullanım amacınızı iyi belirlemeniz gerekiyor. Her çeşit mouse, bilgisayar üzerindeki hemen hemen tüm işlemler sırasında kullanabilse de doğru bir mouse tercihi sizin için daha konforlu ve işlevsel olabilir. Kablosuz ve kablolu mouse olmak üzere iki ana kategoriye ayrılan mouse türleri, kolay ve hızlı kullanım özellikleriyle kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Mouse Terimleri
Kullanmayı planladığınız işlemler için en uygun mouse tercihini yapabilmek için mouse terimleri hakkında fikir sahibi olmak gerekiyor. Mouse terimleri, ürünlerin teknik özelliklerini daha iyi anlayarak en doğru mouse seçimini yapmaya yardımcı oluyor. Bu bağlamda mouse terimleri arasında bulunan DPI değerlerini incelemek, kullanıcılara nasıl bir mouse deneyimi yaşayacakları hakkında önemli bilgileri mouse satın almadan önce sunuyor. İngilizce açılımı "Dots Per Inch" şeklinde olan DPI, bir mouse'un saniye başına tarayabildiği nokta sayısını ifade ediyor. Yüksek DPI değerlerine sahip mouse'lar, ince hareketler gerektiren işlemler sırasında bilgisayar kullanıcılarına yüksek hassasiyetle kullanım şansı tanıyor. Düşük DPI oranına sahip mouse'lar da özellikle yoğun bilek hareketleri gerektiren bilgisayar oyunlarını oynamayı sevenler tarafından tercih edilebiliyor. Mouse seçenekleri arasında DPI tuşu bulunan mouse modelleri, hassasiyetin anlık olarak değiştirilebilmesini sağlıyor.
Mouse terimleri söz konusu olduğunda kablosuz mouse'lar için kullanılan "GHz" terimi de büyük önem kazanıyor. mouse'ların iletişim frekans değerlerini belirten GHz, mouse'lardan alınan komutların minimum gecikmeyle bilgisayara aktarılmasını sağlıyor. Standart olarak 2.4 GHz frekansında üretilen kablosuz mouse'lar, mouse ve bilgisayar arasındaki iletişim sırasında gecikmenin neredeyse hissedilmeden gerçekleştirmeleri ile biliniyor. Kablosuz mouse ve bilgisayarlar arasındaki bağlantı ise USB alıcıları aracılığıyla kurulabiliyor. "Optik lazer" terimi ise mouse'ların altında bulunan kırmızı tarama ışığını temsil ediyor. Optik lazerler sayesinde mouse'lar yüzeyleri tarayarak fare hareketlerinin cihazlara yüksek doğrulukla aktarılmasına yardımcı oluyor.
Mouse Çeşitleri
Teknik ve tasarım özellikleri bakımından onlarca farklı çeşide ayrılan mouse'lar arasında her tür bilgisayar kullanıcısı için uygun bir mouse modeli bulunuyor. Bilgisayar aksesuarları alanında tecrübeli markalar tarafından üretilen mouse çeşitlerinin her biri, özgün tasarım ve teknik özelliklere sahip. Ergonomik tasarıma sahip ürünleriyle tanınan Trust markası, bünyesinde kablosuz ve kablolu mouse modelleri barındırıyor. Sessiz tıklama özellikli Preo mouse'lar ise sağ veya sol ele uygun farklı mouse seçenekleri sunuyor. Bilgisayar sektöründe önemli bir konumda bulunan Microsoft markasının mouse'ları, onlarca farklı renk seçeneği ile oyun ve çalışma alanlarında kendi stilinizi oluşturmanıza yardımcı olurken ürün kalitesinden de ödün vermiyor. Her tür kullanıcı için uygun bir kablolu ya da kablousuz modeli barındıran Logitech mouse modelleri arasında ise bütçenize ve kullanım amacınıza göre rahatlıkla seçim yapabilirsiniz.
Özgün tasarımı ve kablosuz özelliğiyle Logitech M171 kablosuz mouse, sağ veya sol fark etmeksizin her iki el için de ideal mouse kullanımına izin veriyor. Güçlü wireless alıcısı sayesinde 10 metreye kadar istikrarlı ve stabil bağlantı sağlayan mouse ile kesinti ve takılma olmadan oyun oynayabilir ya da diğer işlerinizi yapabilirsiniz. Ayrıca mouse üzerinde bulunan butonların işlevlerini de kullandığınız ele göre atayabilirsiniz.
Pürüzsüz alt yüzeyi ve hafifliği sayesinde ellerin mouse ile uyum yakalamasını sağlayan Apple MLA02TU/A Magic Mouse 2, tümüyle şarj edilebilir olduğu için kullanıcıları pil değiştirme zahmetinden de kurtarıyor. Mouse modelinde bulunan multi-touch özelliği ise birçok işlemi çoklu tıklamalara gerek kalmadan basit kaydırma hareketleriyle gerçekleştirmeye yarıyor. Kolay taşınabilirlik özelliğiyle ön planda olan Microsoft U7Z-00003 1850 kablosuz mouse, kompakt tasarımıyla laptop çantalarında rahatlıkla taşınabiliyor. Dengeli enerji kullanımı sayesinde mouse, pil değiştirmeden 6 aya kadar kullanım imkânı sağlıyor. Simetrik ölçülerdeki dizayn edildiği için mouse'u her iki elinizle de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Tak - çalıştır özelliğe sahip nano alıcısı ise mouse'un farklı cihazlarda kuruluma gerek kalmadan kolayca kullanılmasını sağlıyor. İşlevsel kaydırma tekeri sayesindeyse internet üzerinde özgürce gezinebilirsiniz. Farklı yüzeylerde kullanım için uygun olan HP X6W31AA 200 kablosuz mouse, 1.000 adet optik sensör ve kırmızı LED teknolojisi ile yüksek hassasiyet ve hız sunuyor. Yumuşak kavislere sahip mouse, avuç içine kolaylıkla uyum sağlayarak uzun süreli kullanımlarda bile konforlu mouse deneyimi yaşamanızı sağlayarak ellerinizi rahat ettiriyor. Kol ve bileğe inen yükü azaltan ergonomik tasarımıyla standart mouse tasarımlarından ayrılan Trust 22885 Verto Ergonomik Kablolu Mouse, konforlu baş parmak dayanağı ve kauçuk kaplaması ile yüksek fare kontrolü sağlıyor. 1.000 DPI'lık hassasiyete sahip mouse modelinde bulunan tarayıcı ileri ve geri düğmeleri sayesinde minimum çaba ile birçok farklı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Mouse Seçim Rehberi
Mouse seçimi yapmadan önce mouse çeşitleri arasındaki ayrımı iyi bilmek gerekiyor. Mouse'lar kendi aralarında kablosuz mouse, kablolu mouse ve Bluetooth mouse olmak üzere birbirinden ayrılıyor. Diğer mouse çeşitlerine oranla en düşük tepki süresini sağlayan kablolu mouse'lar, milisaniyelerin oldukça önemli olduğu bilgisayar oyunları sırasında kullanılıyor. Bu nedenle özellikle online oyunlar oynamayı düşünüyorsanız, düşük gecikme süreleri sayesinde kablolu mouse seçeneklerini gözden geçirebilirsiniz. Bununla beraber kablolu mouse çeşitleri enerjisini doğrudan bilgisayar üzerinden aldığı için bu tür mouse'ları şarj etmeye ya da pil değiştirmeye de gerek kalmıyor.
Sağladıkları konfor ile bilinen kablosuz mouse'lar ise kullanıcıları kablo karmaşasından kurtarıyor. Bu nedenle kablosuz mouse'lar özellikle günlük bilgisayar kullanımları veya ofis gibi mekanlarda kullanılmak üzere tercih ediliyor. Kablosuz mouse'lar, bilgisayarlara takılan bir adet USB alıcısıyla iletişim kurarak çalışıyor ve enerjisini pillerden alıyor.
Şık ve konforlu tasarım seçenekleri bulunan kablosuz mouse'ları oyunlar için de kullanabilirsiniz. Kablosuz mouse'larla oldukça benzerlik gösteren Bluetooth mouse'lar ise ekstra bir alıcıya ihtiyaç duymadan doğrudan bilgisayarlardaki dahili Bluetooth alıcıları ile iletişim kurarak çalışıyor. Bluetooth mouse'ları şarj edebilir ya da pillerini değiştirerek kullanmaya devam edebilirsiniz.
Mouse seçimi yaparken ürünü kullanmayı düşündüğünüz yüzey türlerini de aklınızda bulundurmanız büyük önem taşıyor. Farklı tür yüzeylerde kullanıma uygun mouse modelleri kompakt özellikleriyle kolaylık sağlıyor. Bununla beraber ideal hassasiyet ve maksimum mouse doğruluğu için mousepad kullanmayı da düşünebilirsiniz.
Mouse Fiyatları
Mouse fiyatları; ürünlerin üretici markalarına, teknik özelliklerine ya da tasarım detaylarına kadar birçok farklı etkene göre geniş bir aralıkta değişiklik gösteriyor. Mouse'ların üzerinde bulunan işlevsel tuşların sayısı ya da optik tarama özellikleri de fiyatlara etki edebiliyor. Aynı özelliklere sahip mouse'ların fiyatları, markaların mouse üretiminde kullandığı malzemelerin kalitesine bağlı olarak değişebiliyor. Siz de konforlu ve işlevsel kullanım imkânı sağlayan mouse'lar arasında kendinize en uygun modeli Teknosa üzerindeki yüzlerce farklı ürün arasından rahatlıkla bulabilirsiniz.