Teknolojinin en büyük kazançlarından biri olan internete günümüzde mobil cihazlardan, bilgisayarlardan, hatta televizyonlardan bile ulaşılabilir. İletişimin, bilgiye erişimin hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştiği internete bağlanmak için bir aracıya ihtiyaç vardır. O aracı cihaza modem adı verilir. Ofislerde, iş yerlerinde, kafelerde kullanılan modemler, farklı teknik özellikleriyle ihtiyaçlara yanıt verir. Her modemin kapsama kapasitesi, gücü, hızı, erişim teknolojisi, bağlantı sistemi farklıdır. Ağ bağlantısı için ihtiyaç duyulan küçük kutular, kurulum işlemlerinin ardından kullanıma hazır hale gelir. Basit ayarlarla herkesin kurabileceği, kullanabileceği modeller telefon hatlarına bağlanır ancak hattı meşgul etmeden internete bağlanır. Teknoloji geliştikçe, eski tip çevirmeli bağlantı sağlayan modemlerin yerini alan yeni nesil modemler, her an internete bağlanabilme lüksünü dilediğiniz her yere taşır. Dijital verileri işleyerek analog hale getiren cihazlar, her evin, iş yerinin ihtiyacıdır.
Modem Nedir, Ne İşe Yarar?
Telefon hatları aracılığıyla internet bağlantısı sağlayan tüm araçlara modem adı verilir. Modülasyon ve demodülasyon işlemleriyle dijital verileri cihazların anlayabileceği şekle sokan, telefon hattından geçebilecek forma getirerek karşılıklı erişimi mümkün kılan modemler, bilgisayarları uzaktan kontrol etmek, internet erişimi ve haberleşme için kullanılabilir. Yalnızca bilgisayar ve telefonlar değil, yazıcılar, televizyonlar ve hatta internet desteği bulunduran buzdolapları bile modemle bağlantı kurabilir.
Modemler farklı işlevleri ile birçok fonksiyonla kullanılabilir. Voice özelliği modemlerin telesekreter gibi kullanılmasını sağlar. Santral görevi görebilen voice özellikli modemler, ek bir yazılım ile hazırlanır. Modemlerin özelliğini aktifleştirmek için farklı geliştirmeler yapmak gerekir. Bazı modemlerin veri sıkıştırma özellikleri de bulunur. Bu sayede modem aracılığıyla sıkıştırılan veriler çok daha hızlı veri transferi yapabilir. Geçmiş yılların iletişim teknolojileri de modemlerde yer alabilir. Örneğin modem üzerinden faks gönderilip alınabilen çeşitler bulunur. İşletim istemlerince desteklenen faks programları yazıcılara tanımlanarak modemle bağlantı kurulur, böylece kolaylıkla modem bağlantısı ile faks alınıp çekilebilir. Modemler bağlantı sırasında olabilecek küçük hataları düzeltme özelliğine sahiptir. Anında devreye giren özellik sayesinde olası kopukluklar, hatalar, ileti bozuklukları düzeltilebilir.
Modem Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Modem alırken güvenlik sağlayan firewall özelliğine sahip olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.
- Modem anteni sinyal gücünü belirler, anten sayısına, sağladığı kapsama alanına veya sinyal artırıcı özellik olup olmadığına bakarak modem seçebilirsiniz. Modeme ek bir sinyal artıcı alacaksanız Zyxel menzil genişletici gibi üzerinde açma kapama düğmesi olan kullanışlı seçenekleri sepetinize ekleyebilirsiniz.
- Her modemin desteklediği maksimum cihaz sayısı bilgisi bulunur. Modem ile kaç cihazın internete bağlayacağına bakarak seçimi yönlendirebilirsiniz.
- Kablolu modemlerde port çıkışlarının sayısına, bağlantı teknolojisine dikkat edebilirsiniz.
- Sık seyahat edenlerdenseniz taşınabilir seçeneklere bakabilirsiniz.
- Bağlantı altyapınıza uygun modem seçmelisiniz, oturduğunuz binada hangi teknik altyapı desteklenir öğrenerek modem seçimi yapabilirsiniz.
- Wi-Fi standartlarına bakarak seçim yapabilirsiniz. Wi-Fi hızında N150'den AC2600'e kadar farklı standartlar görebilirsiniz. İhtiyacınıza ve bütçenize göre standardı belirleyebilirsiniz.
- Kolay arayüz ve yazılım desteklerini kontrol etmelisiniz. "Kurulum için ek bir yazılım gerekir mi?" sorusunu sorabilirsiniz. Birçok modem, günümüzde mobil cihazlara kurulan uygulamalar üzerinden kolaylıkla kontrol edilebilir.
- Modem seçmeden önce misafir ağı, UpNP, Qos gibi özellikleri istiyor musunuz karar vermelisiniz.
Modemle İlgili Kavramları Yakından Tanıyın
Bandwidth: Türkçe karşılığı bant genişliğidir. Veri trafiği, aktarım hızı, veri miktarı gibi kavramlarıyla ilişkilidir. İnternet bağlantısının anlık kapasitesini ifade eder. Kapasitenin byte/saniye veya bit/saniye türünden ölçümlenmesi ile bant genişliği bilgisi elde edilir. Bağlantı sırasında bant genişliğinin fazla olması veri aktarım kapasitesinin ve trafiğinin de o kadar yüksek olabileceğini anlatır. Düşük bant genişliğine sahip bir ağ, yüksek bant genişliğindeki bir ağ ile bağlantı kurabilir. Bant genişliği daha fazla maliyet demektir. Servis sağlayıcısı ne kadar bant genişliği sunarsa, ücreti de o kadar fazla olur.
5G: Hücresel ağların yapılandırılması için kullanılan altyapının yeni versiyonunu işaret eden 5G, çok daha hızlı bağlantıya ulaşmayı müjdeler. Yükleme, indirme hızlarının artması, iletişimin kuvvetlenmesi ve daha mobil hale gelmesi 5G ile mümkün olabilir.
Dual Band: Çift bantlı yönlendirici olan dual band, iki ayrı sinyal yayar. Yani iki farklı Wi-Fi ağına ev sahipliği yapar. Dual Band, 802.11ac standardını benimser. Böylece çok daha temiz bir veri alışverişi sağlar.
Fiber: Kablolu bağlantıda kullanılan altyapı fiberdir. Fiber optik kablolar ile gerçekleştirilen internet bağlantısı, uzun mesafelerde hızlı iletimi mümkün kılar. Yüksek bant genişliğine sahip fiber teknolojisi, bakır iletimden çok daha güçlüdür.
ADSL: Bakır kablo altyapısı ile iletim yapan DSL teknolojisi ile desteklenen ağ teknolojisidir. Açılımı Asymmetric Digital Subscriber Line'dır ve Türkçede asimetrik sayısal abone hattı anlamına gelir. Klasik telefon hatları üzerinden yapılan hızlı bağlantı türüdür. ADSL modem üzerinden bağlantı gerçekleştirilir.
VDSL: "Very High Speed Digital Subscriber Line" olarak açılan VDSL, yüksek hızlı internet ağ teknolojisidir. Fiber kablo altyapısını kullanan VDSL, 100 Mbps'ye kadar yükselebilen bir bant genişliği sağlar. Yüksek hıza ihtiyaç duyan kullanıcılar VDSL modem kullanabilir.
Powerline: Elektrik prizine takılarak çalışan powerline adaptörler, ethernete bağlanır. Evdeki interneti uzaktaki bir odaya, kablo kullanmadan taşımak için kullanılır. Şifreleme teknolojisi sayesinde ağda güvenlik sağlayan ürünler, 300 metreye kadar ağı taşımaya imkan tanır.
Mbps: Megabits Per Second ifadelerinin kısaltması olan Mbps, bir saniyede aktarılacak veriyi ifade eder. Veri dolaşımında kullanılan hız ölçü birimlerinden biridir.
Menzil Genişletici: Sinyal güçlendirici ve kapsama alanı artırıcı olan ürünler, modemden gelen kablosuz sinyallari yineler. Daha geniş alandan internete bağlanılmasını sağlar. Birçok modem, kutusunun içinde menzil genişletici eklenti bulundurabilir. Modem dahili olarak sinyal güçlendirici bulundurmadığında ve çok geniş alanda, daha iyi sinyal istendiğinde harici mencil genişleticiler alınarak ağa bağlanabilir. Böylece çok sayıda bilgisayar ve mobil cihaz aynı anda, geniş alanda internet bağlantısından yararlanabilir. Ürünlerin hem Zyxel masaüstü menzil genişletici gibi masaüstü tasarımları hem de Zyxel prize takılan menzil artırıcı gibi portatif seçenekleri bulunabilir. Kullanım alışkanlıklarınıza, ihtiyaçlarınıza göre modemlerin büyüklüklerine de dikkat ederek seçiminizi yapabilirsiniz.
Modem Çeşitleri Nelerdir?
Modemin çalışma sistemi temel olarak verilerin ses sinyallerine, ses sinyallerinin dijital veriye dönüştürülmesine dayanır. Modemler bağlantı için ethernet, USB, PCI ve kablosuz yani wireless bağlantı seçeneklerini kullanabilir. Bazı modemler tek bir bağlantıyı desteklerken bazıları birçok bağlantı çeşidine aynı anda destek verebilir. Teknik olarak, bilgisayar ve telefon gibi cihazların bağlantısı için router adı verilen bir kablosuz bağlantı yönlendiricisine ihtiyaç duyulur. Son yıllarda tasarlanan modemler, hem bağlantıyı sağlayan modemi hem de yönlendirmeyi gerçekleştiren router'ı tek bir kutuda buluşturur. Ayrıca düşük sinyal kalitesini yükselten kablosuz ağ sinyal yükselticiler de kutularda yer alabilir. Zyxel Fiber Destekli Adsl/Vdsl Modem/Router gibi kompakt ürünler, tüm ek özellikleri bir arada bulundurur. Tüm bu özellikler modem çeşitlerini birbirinden farklılaştırır. Kullanıcılar Zyxel Taşınabilir Router tercih ederek modemin yanında az yer kaplayan seçeneklerden de yararlanabilir.
ADSL Modem ve VDSL Modem Farkları
Her iki bağlantı türü de DSL çeşididir. ADSL mevcut telefon altyapısı üzerinden çalışır, veri ses trafiğinin kullanmadığı frekanslar aracılığıyla gerçekleştirilir. Mevcut telefon altyapısına uyumludur, altyapı yenilemesi gerektirmez. ADSL 24 Mbps'e kadar download hızı sunar, upload hızı da limitlidir. Ev içi tesisatın, bina altyapısının, hat trafiğinin özelliklerine göre bu hız da değişiklik gösterir ve azalabilir. Santrale uzaklık da bağlantı kalitesinde etkilidir. Yeni bir bağlantı türü olan ADSL2+ teknolojisi, santrale 2 kilometre mesafede daha yüksek hızla internete bağlanmaya imkan verir. VDSL ise ADSL'den çok daha yüksek hız sağlar. Ortalama 5 kat daha hızlı download, 10 kata kadar daha yüksek upload hızı vadeder. Sinyal güçlü olduğunda 100 Mbps'e kadar hız elde edilebilir. Santrale çok daha yakın alanlarda kullanılabilen VDSL teknolojisi, fiber altyapı üzerinden geniş bant sunduğu için ADSL'den farklılaşır. Teknik altyapıda fiber teknolojisi ile uyumluluk gerektirir. VDSL, kısa mesafelerde kullanılabilir olsa da çok daha kaliteli, hızlı bağlantı sağladığı, daha güvenli olduğu için sıklıkla tercih edilmektedir. Bina altyapısı, evdeki tesisat VDSL kalitesini de etkiler. Modem fiyatları ADSL ve VDSL çeşitler için farklıdır. VDSL modem fiyatları genellikle daha yüksektir. Kullanıcıların modem seçimi yaparken teknolojileri detaylıca incelemeleri önerilir.
Modem Nasıl Resetlenir?
Resetlemek, modemi varsayılan ayarlarına döndürmek anlamına gelir. Reset atmak için birkaç yol vardır. Her modemin üstüne küçük bir reset tuşu bulunur, bu tuşa basarak modeme reset atabilirsiniz. Birçok modemde tuş yerine, reset işlemi yapmak için "reset" yazan küçük bir delik yer alır. İnce uçlu bir iğne veya kalemle o deliğe nazikçe basılarak 10-15 saniye kaldırılmadan tutulur. Düğmeye bastıktan sonra modemin tüm ışıkları sönüp yeniden yanar. Ayrıca modemin yazılımına girerek uygulama veya arayüz üzerinden "Fabrika ayarlarına dön" kısmından reset komutu verebilirsiniz. Son olarak, servis sağlayıcınızla görüşerek, uzaktan modeme reset atmalarını rica edebilirsiniz. Reset işlemi ile modem ayarları yeniden yapılandırılır ve sağlıklı bir internet bağlantısı kurmak için yeniden ağa talep gönderilir. Markaların reset için özel notları olabilir. Örneğin bazı Asus modemler kullanıcılarına reset atmadan önce cihazı kapatmayı önerir, reset düğmesine basıldıktan sonra yeniden güç düğmesine basılarak cihazın açılması beklenir. Siz de ürünlerin kullanım kılavuzlarını incelemeli ve reset atmadan önce markanın tavsiyelerini dikkate alarak işlemi gerçekleştirmelisiniz.
Modem Kurulumu Nasıl Yapılır?
Modem kurulumu için ilk olarak tüm kablolar kullanım kılavuzunda belirtilen yerlere takılır. Modem güç kaynağına bağlanarak enerji akışı sağlanır. Güç kaynağı ışığı, DSL ışığı, WLAN ışı ve ethernet ışığı yanar. Ardından CD veya indirilen uygulama üzerinden adımlar takip edilerek kurulum gerçekleştirilir. Birçok marka artık CD vermek yerine web arayüz veya mobil uygulama üzerinden kurulum sunmayı tercih eder. Bunun için öncelikle mobil cihaz veya bilgisayar üzerinden modemin arayüz sayfasına, uygulamasına girilir. Sayfa genellikle 192.168.1.1'dir. Açılan sayfada giriş için kullanıcı adı ve şifre istenir. Modemin kendine ait bir kullanıcı adı ve şifresi size ulaşmadıysa "admin", "admin" yazarak panele girilir. Açılan sayfada protokol ayarları PPPoE veya PPPoA şeklinde seçilir. Birkaç adımlık bu işlemlerin ardından kurulum tamamlanır. Kullanım kılavuzunda modele özel başka bir yönlendirme yer alıyorsa o yönerge takip edilmelidir. TP-Link modemler üzerinde Qss adlı bir buton bulunur. Qss'in durumu modemin panelinde yer alan Qss menüsünden takip edilebilir. Menü üzerinden hızla Wpa2 şifrelemesiyle ağ kurulabilir.
Modem Yorumları
Kullanıcılar, evlerinde, iş yerlerinde kullandıkları modemler hakkında yorum bırakabilir. Bu yorumlar seçim esnasında birçok ziyaretçiye yol gösterir. Ancak bu yorumları incelerken temkinli olmalısınız. Örneğin veri transfer hızının düşüklüğünden şikayet eden bir kullanıcının sorunu modemden değil, bulunduğu binanın altyapısından kaynaklı olabilir. Binanın duvar kalınlıklarından santrale uzaklığına, altyapı tel özelliklerinden iç tesisatın eskiliğine kadar birçok nokta bağlantı sorunlarına neden olabilir. Yorumları okurken birden çok kullanıcının aynı sorunu yaşayıp yaşamadığına bakmalı ve bulunduğunuz yerin teknik altyapısını da değerlendirerek, size yeterli olacak güçte bir modem seçmelisiniz. Günümüzde onlarca farklı modem markası bulunabilir. Örneğin, kullanıcılar bir Zyxel modem ürününden memnun kaldığını açıklayıp yorumunu paylaşırken okur, yorumu hem markanın hem de modelin özellikleri üzerinden değerlendirmelidir. Zyxel modemlerin de diğer markalar gibi her modelinin farklı özellik sunduğunu aklınızda tutarak ürünlerin detaylıca incelemelisiniz. Yorumlar üzerinden genellemelerde bulunmamalı, sadece yorumları baz alarak seçiminizi gerçekleştirmemelisiniz.
Modem Fiyatları
Modem fiyatları kablolu veya kablosuz bağlantı imkanı sunan modellere, bağlantı kapasitesine, teknolojisine göre değişir. Modemlerin garanti süreleri, markaları, kasa materyalleri, anten sayıları fiyat üzerinde etkilidir. Modem fiyatları Huawei cihazlarda farklı, Zyxel'de farklı olabilir. Ürünlerin materyallerinin yanı sıra dönemsel kampanyalar da fiyatların belirlenmesinde etki gösterebilir. Kampanyalı modem fiyatları Zyxel modemler için daha uygun ücretlerle alışveriş imkanı tanıyabilir. Modem fiyatları en ucuz seçeneklerden en pahalı alternatiflere göre yapılacak sıralamayla kolaylıkla incelenebilir. Modem alırken yalnızca fiyatı baz alarak seçim yapmamalı, ihtiyacınızı karşılayan ürünleri filtreledikten sonra fiyat sıralamasını gerçekleştirmelisiniz. Farklı markalardaki yüzlerce üründe, modem fiyatları Teknosa avantajlarıyla sunulur. Teknosa'ya özel indirimleri, kampanyaları takip ederek siz de avantajlardan faydalanabilirsiniz.