Klavye çeşitleri
Klavye her masaüstü ve dizüstü bilgisayarda bulunan, tuşlara sahip bir ekipmandır. Masaüstü bilgisayarlara USB ya da PS2 portlarıyla bağlanabilmektedir bazı klavyeler ise bu tarz bağlantıları gerektirmez ve kablosuz olarak veya Bluetooth yoluyla kullanılabilen klavyeler bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayarlarda ise bilgisayarın bir parçası halinde olan klavyede bağlantı gerekmemektedir. Klavyede her tuşun farklı bir işlevi bulunur ve kimileri yazı yazmaya, kimileri yapılan işi onaylamaya, kimileri ise yeni işler yapmamızı sağlamaktadır. Kullanılan uygulamalara göre bazı tuşların işlevleri değişiklik gösterebilmektedir. Bu klavye isimli ekipman tuş dizilimine göre ve yapısına göre çeşitlendirilmektedir.
Tuş dizilimine göre çeşitlendirilen klavyeler ikiye ayrılmaktadır. Bu klavyelerin isimleri Q klavye ve F klavyedir. İlk olarak Q klavye dünya genelinde kullanımı yaygın olan bir klavye türüdür. Üretiliş amacı ise eski bilgisayarlarda hızlı bir klavye kullanımının bilgisayarı kilitlemesidir. Bu klavye sayesinde insanların yazım hızı yavaşlatılıp bilgisayarın kilitlenmemesi sağlandı. Daha sonradan insanlar bu klavyeye uyum sağladı ve kullanımı giderek yaygınlaştı. F klavye ise genel haliyle kullanımı ülkemizde yaygınlaşmış bir klavye türüdür. Devlet dairelerinde sıklıkla kullanılan bu klavyenin tasarımı eskiden daktilo için tasarlanıp kullanılmaya başlanmıştır ve bilgisayar çağı ile kullanımı daha yaygın bir hale gelmiştir.
Yapısına göre çeşitlendirilen klavyelerde ise klavyelerin tuş sayıları kullanılış amaçları gibi bazı niteliklere bakılmaktadır. Bu klavyelerden ilki ise normal klavye adındaki klavye çeşididir. Bu normal klavye adındaki klavye adından da anlaşılacağı gibi normal hayatta yani günlük yaşantımızda kullanılan basit ama işlevsel klavyelerdir. Kullanımı genel olarak iş yerlerinde ve evlerde yaygındır. Bir diğer yapısal çeşitliliğe yol açan klavye çeşidi ise multimedya klavyedir. İsminden ve görüntüsünden de anlaşılacağı üzere normal klavyenin üzerine yerleştirilmiş olan birtakım multimedya tuşları bulunan daha işlevli bir klavyedir. Kullanımı ev ve iş yerlerinde ortama uygun olarak yaygındır. Son olarak yapısal çeşitliliğe yol açan klavye ise optimum klavye adı verilen diğer klavyelere göre farklı özelliklere sahip bir klavye çeşididir. Bu optimum klavyelerde, klavye üzerindeki tuşların işlevleri değiştirilebilmektedir ve aynı zamanda bu klavyeler tasarım olaraktan da diğer klavyelerden farklı üretildiği için oyuncular ve tasarımcılar tarafından çoğunlukla tercih edilmektedir.
Oyuncu klavyesi özellikleri
Oyuncu klavyelerinin kullanımı gitgide artmaktadır ve bunun sebebi ise insanların daha fazla oyun oynamaya başlaması ve normal sade klavyeler yerine daha hoş buldukları, hissiyatının daha iyi olduğuna inandıkları oyuncu klavyelerini tercih etmekteler. Bu klavyeler mekanik klavye olarak da adlandırılmaktadır. Bunun sebebi ise içeriğinde bulunan malzemelerin fazlalığı ve yapımlarında kullanılan malzemenin diğer klavyelerden farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Oyuncu klavyeleri ana hatlarıyla anahtar, switchler ve metal yaylardan oluşmaktadır. Anahtar ve metal yaylar çalışmayı sağlayan parçalardır. Switch adını verdiğimiz parça ise ilk olarak Cherry isimli marka tarafından Cherry MX adı ile oluşturulmuştur. Bu MX isimli switch ilerleyen yıllarda popülerleşerek diğer markalar tarafından da kullanılmaya başlandı ve buna dayalı olarak 1983 yılında Cherry isimli şirket bu switch isimli parçanın patenti aldı. Switch'ler günümüzde renklerine göre ayrılır. Kahverengi, kırmızı, mavi ve siyah başlıca bilinen renklerdir. Bu switchlerin kullanım amacı ise basıncı doğru iletme ve hızlı tepkime sağlamaktır. Oyuncular için ise her tür renkten switch kullanımı oyun oynamak için uygundur. Oyuncuların bu tarz klavyeleri tercih etmesindeki bir diğer sebep ise normal klavyelerin tuş ömründen uzun olmasıdır ve son dönemlerde Logitech klavyeleri üzerinde bu tuş ömrü daha da artmış duruma geldi.
Kablosuz klavye modelleri
Kablosuz klavye denildiği anda genel haliyle akla gelen öncü markalar arasında Logitech, Microsoft, İnca gibi markalar öncelikli olarak akla gelmektedir. Bu markalardan kullanımı en çok yaygın ve güvenilir olarak görülen marka ise Logitech firmasıdır.
Logitech'in kullanımının bu denli yaygınlaşmasının sebebi ise son dönemlerde bilgisayar ekipmanları üzerine yaptıkları yenilikler ve geliştirmelerden kaynaklanır ve eş zamanlı olarak çok çeşitli ekipman üretimi gerçekleşmektedir. Logitech klavyelere bakıldığı zaman her türden kullanıma uygun klavyelerin üretildiğini ve geliştirildiğini bilmekteyiz. Oyuncular için daha rahat bir oyun deneyimi yaşatmak istedikleri görüntü olaraktan da güzel bir görünüme sahip olan G613 mekanik klavye modelli klavye en çok rağbet gören kablosuz klavye modelleri arasında. Logitech'in bu modeli rakiplerine göre daha uzun bir pil ömrü ve yanıt süresi sunduğunu iddia etmekte. Yanıt süresi 1ms olan bu klavyenin pil ömrü 2AA pil kullanımı ile 18 ay olup 6 adet programlanabilir G tuşuna sahiptir. Bu tuşları programlamak için ise özel uygulaması indirilip programlanabilir.
Rakiplerinin yanı sıra daha sade ve aynı zamanda kullanışlı ürünler yapan Microsoft firması kablosuz klavye mouse set olarak satışa sunar. Tek mini alıcı verici ile 2 ekipmanı da eş zamanlı olarak kontrol etme imkanı sağlayan PY9-00011 modeli ile ilgi çekici bir hale gelmiştir. Ürün menşei Çin olan bu modelin ise pil ömrü 15 ay olarak belirlenmiştir.
Rakipleri kadar çok rağbet görmemesine rağmen iyi işler çıkardığını iddia eden bir diğer markamız ise İnca'dır. En göze çarpıcı olarak ürettikleri kablosuz klavye modeli olan IWS-589 modeli 10 metreden çekim gücü olduğunu iddia etmekte. 25,5 mm kalınlığa ve 11 adet multimedya tuşuna sahip klavyesi ve mouse'u tek alıcı ile kontrol edilebilmektedir.
En uygun klavye fiyatları
Klavye artık kullanılan aletlerle birlikte çağın gereksinimi haline gelmiş durumda. İnsanlarsa bu denli bilgisayarlar için öneme sahip olan bu parçayı alırken fiyatı, özellikleri ve ürün ömrü gibi birkaç niteliğine göz önüne almaktalar. Öncelikli olarak çoğu insan kullanım amacına göre klavyeler tercih etmekteler. Kimisi oyun oynamak, kimisi ise çalıştığı iş için uygun olacak klavyeler tercih etmekte. Eğer amacınız işinize uygun bir klavye tercih etmekse normal klavyeler veya multimedya klavyeleri tercih etmek sizin için daha uygun ve daha düşük bir fiyata mal olacaktır. Tam tersine oyun düşkünleri için ise oyun klavyeleri daha uygun ve daha yüksek bir fiyata mal olacaktır. Bunun sebebi kullanılan malzemelerin farklı olması ve eş zamanlı olaraktan da kullanım ömürleri arasındaki farktır.
Normal klavyelerde ve multimedya klavyelerde satın alım esnasında insanların dikkat ettiği şey markalar ve fiyat farklarıdır. Genel haliyle normal klavyeler arasındaki tek fark dayanıklılık süresidir. Bu bağlamda boy göstererek diğer firmalardan sıyrılıp öne geçen firma Microsoft'tur. Rakiplerine nazaran daha uzun süren bir kullanım deneyimi yaşatan ama daha yüksek fiyata mal olan bu klavyeler insanların tercihi arasında.
Diğer yandan oyuncu klavyelerinde yani mekanik klavyelerde ise tercih edilmeden önce insanlar fiyattan çok yaşatacağı oyun deneyimine dayanıklılığına ve ömrüne bakmaktalar. Bu bağlamda rakiplerinden sıyrılıp öne çıkan firma ise Logitech firmasıdır. Daha sağlam ve daha uzun ömürlü klavyeler üreten Logitech firması diğer markalara nazaran daha yüksek fiyatta ürünler sunmakta.
Son olarak bu 3 tür klavye dışında fiyat farkı oluşturan bir diğer özellik ise klavyenin kablolu ve kablosuz olması durumu. Kablolu klavyeler, kablosuzlara göre daha ucuz bir fiyata mal olmaktalar fakat daha rahat kullanıma sahip değildirler. Öte yandan kablosuz klavyelerde çekip çekmeme durumları ve pil durumları önem gösterir. Kablosuz klavyelerde fiyat farkları da bu niteliklerden yararlanılarak oluşturulur. En pahalıdan en ucuza sıralama durumu söz konusu olursa eğer birinci sırada kablosuz oyun klavyeleri yer alırken en sonda ise kablolu normal klavyeler yer almaktadır.
İhtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun kablolu ve kablosuz klavyeleri denemek, karşılaştırmak ve ödeme kolaylıklarından faydalanarak satın almak için Teknosa.com'u ve Teknosa mağazalarını ziyaret edebilirsiniz.