Bilgisayarların en temel parçaları arasında yer alan anakartlar RAM, işlemci ve SSD gibi ana bileşenleri üzerinde taşır. Ekran kartı, ses kartı ve bağlantı birimleri gibi donanımlar da doğrudan anakarta bağlanır. Teknosa'da yer alan anakart modellerini inceleyebilir, mevcut sisteminiz ile en uyumlu anakarta pratik bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.
Anakart Modelleri ve Özellikleri
Asus, MSI ve Gigabyte gibi dünyaca ünlü markalar tarafından geliştirilen anakart modelleri geniş ürün yelpazesi ile gelir. ROG, ProART, Prime, TUF Gaming, Workstation ve Business en popüler Asus anakart modelleri arasında yer alır. Mortar, MPG, Gaming, PRO, Edge veya Tomahawk isimleriyle bilinen MSI anakart modelleri de hem oyun hem de profesyonel kullanımlar için sıklıkla tercih edilir. Gigabyte, Afox, Biostar ve Turbox gibi markalara ait yeni nesil anakart modelleri ise giriş seviyesinden üst segment modellere kadar her bütçeye uygun çözümler sunar.
AMD ve Intel işlemciler için geliştirilen modern anakartlar AM4, AM5, LAG1700, LGA1200 soketleri ve A620, B450, B660, X670, Z790 gibi yonga setleri destekler. DDR5 RAM donanımlarını destekleyecek özelliklere sahip anakartlar sayesinde güncel sistemlere geçiş yapabilmek de kolaylaşır. Anakart üzerinde bulunan USB Type A, USB Type C, USB 3.2 Gen benzeri bağlantı birimleri ise hem harici donanımlardan alınan verimi yükseltir hem de bellekler arasında hızlı bir şekilde veri transferi sağlamaya yardımcı olur.
Anakart Nedir? Neden Önemlidir?
Anakart, bilgisayar temel donanımlarını birbiriyle eşleştiren ve bilgisayarın çalışmasını sağlayan merkezi özelliğe sahip bir devre kartıdır. Anakart oldukça önemli bir parçadır çünkü tüm donanım parçalarını birbirine bağlar. Bilgisayarların çalışması için öncelikle işlemci, RAM ve bellek donanımlarının bir arada tutulmasına ve senkronize bir şekilde veri işlemesine ihtiyaç duyulur. Anakart kullanmadan bunları gerçekleştirmek mümkün olmaz. Anakarta ekran kartı da bağlanabilir ve anakart üzerindeki USB, ses çıkışı ve güç çıkışı ile harici donanımlar bilgisayara kolayca entegre edilebilir.
Anakart Alırken Neye Dikkat Edilir?
Anakart seçerken hem mevcut donanımları hem de gelecekte yapılabilecek donanım seçimlerini dikkate almak gerekir. Günümüzde kullanılan anakartların büyük bir çoğunluğu farklı işlemci markalarına göre kategorize edilir. AMD tarafından geliştirilen anakartlar AMD işlemciler ile uyumlu soket yapısına ve kendi içinde farklı jenerasyonlara sahiptir. Örneğin, PCIe 4.0 soket yapısına sahip AM4 anakart modelleri PCIe 5.0 desteği sunmaz, AM5 anakart modelleri ise PCIe 5.0 desteği ile gelir. Aynı şekilde Intel anakartlar da bellek ve işlemci soket yapısına uygun olarak sınıflandırılır. Anakart seçerken göz önünde bulundurulması gereken diğer önemli detaylar ise şunlardır:
- Belli bir bütçe ile seçim yapılacaksa mutlaka anakart maliyetinin toplam fiyat üzerindeki etkisi dikkate alınmalıdır.
- ITX, E-ATX, ATXMicro veya ATXMini kasaların yapısına ve büyüklüğüne en uygun modeller tercih edilmelidir.
- Maksimum RAM ihtiyacına uygun olarak iki veya dört slotlu anakartlar arasında seçim yapılmalıdır.
- Bluetooth ve Wi-Fi gibi kablosuz bağlantı seçenekleri kullanıcılar için önemliyse bu özellikleri dahili olarak sunan anakartlara yönelmekte fayda vardır.
- Anakartın USB 3.0, USB 2.0, eSATA, Thunderbolt ya da PCI-Express gibi bağlantı birimlerinin hangilerini üzerinde taşıdığı kontrol edilmelidir.
- Çift ekran kullanılacaksa en az iki HDMI ya da tekli DisplayPort ve HDMI çıkışlarının bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.
PC Oyuncuları için Güçlü Anakart Modelleri
PC oyunları için geliştirilmiş anakartlarda genellikle dört adet RAM slotu bulunur. Kullanıcılar sistem güncelleme durumunda bu bellek slotlarını kullanabilir. Örneğin 8x2 set 16 GB RAM donanımına sahip bir bilgisayara iki RAM eklemesi daha yaparak 8x4 set 32 GB RAM gücü kazandırabilmek mümkün olur. Bu sayede işlemci ve ekran kartı güncellemelerinin ardından RAM güncellemesi de daha pratik ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirilebilir. M.2 SSD soğutma bloğu, RGB aydınlatmalar, dahili Bluetooth ve Wi-Fi gibi özelliklere de yeni nesil oyuncu anakartlarında sıklıkla yer verilir.
Farklı Kullanım Amaçlarına Göre Anakartlar
Yeni nesil anakartlar oyun, ofis, iş istasyonu, render ve tasarım bilgisayarı gibi farklı amaçlara uygun olarak kullanılabilir. Yüksek performanslı anakart modelleri kule tipi veya orta boy ATX kasalar ile tam uyumlu olacak şekilde geliştirilir. Kule tipi kasalara büyük boyutlu anakart modelleri bağlanabilir. Orta boy ATX kasalar ise popüler birçok anakart modeli ile uyumludur. Her iki durumda da bilgisayara monte edilecek anakartın iyi bir soğutmayı destekleyecek özellikler ile gelmesi önemlidir. Güçlü PC modellerinin olmazsa olmazı büyük fanlı soğutucular veya sıvı soğutma sistemleri yeni nesil anakartlara kolayca monte edilebilir.
Anakart Fiyatları
Anakart fiyatları ürünün markası, modeli, jenerasyonu, boyutları, tasarımı ve malzeme kalitesi gibi detaylara bağlı olarak farklılık gösterebilir. Anakartın soket desteği, RAM slot sayısı, gösterge panelleri veya RGB aydınlatma seçenekleri gibi özellikleri de fiyat üzerinde etkilidir. Çelik, titanyum, karbonfiber benzeri materyaller sayesinde hem hafiflik hem de ısı dağılımı sağlayan anakartlar genellikle yüksek fiyatlarla gelir. Çok yönlü özelliklere sahip giriş seviyesi anakartlar ise makul fiyatlarla satın alınabilir.
Laptop donanımları masaüstü PC donanımlarından farklı olarak RAM ve SSD gibi istisnalar dışında sadece aynı parçalar ile yenilenebilir. Laptop anakart fiyatları da laptopun markası, modeli, serisi ve özellikleri gibi hususlara göre değişir. Bir masaüstü bilgisayarın anakartı seçimi için yüzlerce model mevcutken laptop anakartı için sadece üretici firma tarafından belirtilen modelle değişim yapabilmek mümkündür. Bilgisayarınız için hangi anakartın uyumlu olacağı konusunda tereddütleriniz varsa Teknosa'nın uzman ekibinden profesyonel destek alabilir, bütçenize en uygun ürüne kolayca sahip olabilirsiniz.