Vantilatör Satın Alma Rehberi

İçindekiler

Yaz günlerinin kavurucu sıcaklarında hemen herkesin istediği tek şey biraz esinti, biraz serinlik oluyor. Eğer siz de bu isteğe sahipseniz doğal bir soğutma görevi gören vantilatörlere göz atmayı düşünebilirsiniz. Vantilatörler, ortamda bir hava akımı oluşturarak sıcaklığı önemli ölçüde etkilemeden serinlemeye imkan tanıyor. Bu sayede ortam geçişlerinde ani sıcaklık değişimlerinden etkilenmeksizin rüzgarı hissetmek mümkün oluyor. Peki, vantilatör satın alırken nelere dikkat edilmeli? Vantilatör markalarının sunduğu teknolojiler neler ve sizin için en uygun vantilatör hangisi? Teknosa’nın sizler için hazırladığı Vantilatör Satın Alma Rehberi ile tüm bu sorulara yanıt bularak farklı gereksinimlere ve bütçelere uygun vantilatör çeşitlerine ulaşabilir, serinliğin huzurunu doyasıya hissedebilirsiniz!

1. Vantilatörün Temel Özellikleri Nelerdir?

Klimalara kıyasla daha anlaşılır bir sisteme sahip olan vantilatör çeşitleri, bulunduğunuz ortamdaki havanın hareketli olmasını sağlıyor. Yani, sıcak yaz günlerinde hissettiğimiz o rahatsız edici sıcaklığın yerini serin ve daha keyifli bir havayla değiştiriyor. Vantilatör sayesinde ortamda yer değiştiren havanın kütlesi artıkça, hissedilen serinlik de aynı oranda artıyor. Daha havadar bir ortam oluşturmayı istiyor ve klima modellerinden daha basit özelliklere sahip bir cihaz arıyorsanız Teknosa’da yer alan vantilatör modellerini incelemeye başlayabilirsiniz. Tabii öncesinde vantilatörlerin genel özelliklerini daha detaylı bir şekilde kavramanızda fayda var.

1.1. Programlama

Vantilatör satın aldınız ve ne zaman çalışacağını otomatik olarak ayarlamak istiyorsunuz. İşte programlama özelliği tam olarak bunu yapmanızı sağlıyor. Bir örnekle açıklayacak olursak; daha serin bir ortamda uyku keyfi yaşamak istiyor ancak tüm gece aynı serinliğin korunmasını istemiyorsanız, vantilatör programlama özelliği sayesinde bunu gerçekleştirebilirsiniz. Veya vantilatörün eve geldiğiniz saatten yarım saat önce çalışmaya başlamasını arzuluyorsanız da bu özellik fazlasıyla işinize yarayabilir.

1.2. Hız Kontrolü

Çeşitli hız seçenekleriyle ayarlama yapmanızı mümkün kılan vantilatör modelleri, bulunulan ortamı hemen serinletmeye olanak tanıyor. Eğer sıcaklara karşı sabırsız ve ani serinlik isteyen biriyseniz bu özellik ilginizi çekebilir.

1.3. Salınım

Bazı vantilatör modellerinde salınım özelliğine de rastlayabilirsiniz. Bu özellik ne işe yarıyor diye soracak olursanız, ortamdaki havayı daha da fazla hareket ettirmeye yarıyor diyebiliriz. Salınım modu sunan bir vantilatör tercih etmek isterseniz, modeller arasından 180 ya da 360 derece dönebilen çeşitleri incelemeniz faydalı olabilir.

content 1

2. Vantilatör Türleri

Sahip oldukları çalışma şekilleri, enerji tüketimi ve tasarımlarıyla vantilatörler, farklı türlerde kullanıcılara sunuluyor. Etkili bir serinleme için bu cihazlar arasında gezinirken tüm özelliklere dikkat etmeli, ihtiyacınıza en iyi yanıtı verebilecek ürünü satın almalısınız. Keşfedeceğiniz ürünler arasında duvar, masa üstü ya da ayaklı vantilatörlerin en sık tercih edilen cihazlar arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

2.1. Kanatlı Vantilatör [Eksenel (Fan) Vantilatör]

Bu modelde hava, vantilatör kanatlarının dönüş yönüne paralel olacak şekilde hareket ediyor. Yani kanatlı vantilatörlerin son derece basit bir tekniği olduğunu söyleyebiliriz. Gücü 200 Watt’a kadar çıkabilen kanatlı fanlar, çoğunlukla bir stand ya da ayak üzerinde sabitleniyor.

2.2. Masa Vantilatörü

Masa başı bir işiniz varsa ve sıcak havanın etkisiyle odaklanma problemi yaşıyorsanız, bu ürünü gönül rahatlığıyla değerlendirebilirsiniz. Masa üzerinde konumlandırdığınız tablet, yazıcı ya da bilgisayarın saldığı sıcaklığa dışarıdaki bunaltıcı havanın da dahil olması, bu vantilatör çeşidine yönelmenizi gerektirebilir. Serin ve keyifli bir ortamda çalışmayı mümkün kılan masa vantilatörü ve diğer tüm ısıtma & soğutma ürünleri kategorisini Teknosa üzerinden inceleyebilirsiniz.

2.3. Ayaklı Vantilatör

Ayaklı vantilatör bu modeller arasında en sık tercih edilen cihaz olarak karşımıza çıkıyor. Daha çok evlerde kullanıldığını söylemek ise yanlış olmaz! Genellikle tekerlekli olan ayakları sayesinde gerekli durumlarda pratik bir şekilde taşınabilir olması, bu modellerin en sevilen özelliği oluyor.

2.4. Tavan ve Duvar Vantilatörleri

Matkap yardımıyla duvara ya da isteğe göre tavana monte edilebilen bu modeller, sık tercih edilmese de farklı ihtiyaçlar doğrultusunda satın alınabiliyor. Tavan vantilatörünün çoğu durumlarda şebeke elektriğine bağlanma zorunluluğu doğuyor.

2.5. Air Vantilatör

En güçlü vantilatör çeşitleri arasında ilk sıralarda yerini alan air vantilatör modelleri, genellikle geniş alanlarda tercih ediliyor. Çoğu air vantilatör çeşidi, metalden yapılıyor ve minimal yapıları gereği gerekli durumlarda yerde bile konumlandırılabiliyor.

2.6. Santrifüj Fan Vantilatör

Kule fanları tarafından kullanılan ve kolon fan olarak da bilinen santrifüj fan vantilatörler, düşük enerji tüketimiyle dikkat çekiyor. Çünkü bu cihazların havayı değiştirmeleri için ihtiyaç duydukları güç miktarı genellikle çok az oluyor. Sessiz çalışma prensibiyle de fazlasıyla ilgi gören kolon fan çeşidi, evlerde tercih edileceği zaman bebek ya da yatak odalarında değerlendirilebiliyor.

2.7. Kanatsız Fan Vantilatör

Yeni nesil bir vantilatör olarak öne çıkan bu cihaz için en sessiz vantilatör çeşidi denilebilir. Pek çok üretici tarafından satışa sunulan kanatsız fan vantilatör modelleri modellerine Teknosa üzerinden avantajlı fiyatlarla ulaşabilirsiniz.

content 1

3. Vantilatör Seçerken Göz Önünde Bulundurmanız Gerekenler

Herkesin ihtiyacı ve elbette bütçesi farklı olduğu için tercih edilen vantilatör çeşitleri de aynı şekilde çeşitlilik gösteriyor. Yine de kullanıcıların vantilatör seçiminde dikkat ettiği birkaç ortak nokta söz konusu olabiliyor. Güç tüketimi, kanatların dönme hızı, gürültü izolasyonu ve hız programlama gibi detayları örnek olarak gösterebiliriz. O zaman, şimdi de bu detayları tek tek inceleme zamanı!

3.1. Soğutulmak İstenen Odanın Boyutu

Eğer vantilatör seçimini ev için gerçekleştiriyorsanız duvar ve tavan tipi, soğuk buharlı, kutu vantilatörü ya da ayaklı cihazları inceleyebilirsiniz. Monte edilmesi gereken duvar tipi vantilatör türü, genellikle dar alanda vakit geçirenler için ilk tercih oluyor. Diğer türler arasında da en pratik kullanım imkanını sunan modeller elbette ayaklı vantilatörler oluyor. Evde dilediğiniz odaya kolayca yerleştirebileceğiniz bu cihaz çeşidi ve çok daha fazlası için Teknosa’da ayrıntılı bir keşif yapmayı unutmayın!

3.2. Hava Debisi

Hava debisi ile vantilatör gücünün bağlantılı olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu önemli parametreyi vantilatör seçerken mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü elde etmek istediğiniz hava akışının yüksekliği, satın almak istediğiniz vantilatör fanının üreteceği güç kadar oluyor. Masa üzeri kullanım için küçük bir vantilatör alıyorsanız 15 m3/dk ideal olabilir. Farklı ve daha büyük modeller için ise 150 m3/dk’ya etkili havalandırma özelliğine rastlayabilirsiniz.

3.3. Diğer Ek Özellikler

Ofislerde, restoranlarda ya da evlerde hava dengesini en iyi şekilde sağlamaya yarayan özelliklere sahip vantilatörlere ulaşmak mümkün olabiliyor. Örneğin; bazı vantilatör modellerinde yer alan buğulanma fanı, iç kısmında yer alan basınçlı suyu serbest bırakarak soğutma gücünü maksimize ediyor. Taşınabilir ve yüksek soğutucu etki gibi öne çıkan önemli özellikler, seçim yaparken sağlıklı kararlar almanıza yardımcı olabilir.

4. Vantilatör Konforunu Artırmak için Ekstra Özellikler

Hava akışına denge katmak üzere tasarlanan vantilatörlerin sunduğu ekstra özellikler de yok değil! Yaşam kalitenize küçük de olsa katkı sunacak vantilatör çeşitleri arasından en faydalı özelliklerle öne çıkanları değerlendirebilir, dilediğiniz ürünleri Teknosa’dan satın alabilirsiniz.

4.1. Hava Temizleme Özelliği

Ekstra soğutma gücünün karşılığı olan buğulanma fanı sayesinde bulunduğunuz ortamın hava kalitesini artırabilirsiniz. Dilerseniz buğulanma ya da nemlendirme gibi özelliklere sahip olan vantilatör çeşitlerine ya da birbirinden kullanışlı elektrikli ev aletleri modellerine Teknosa aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

4.2. Havanın Kurumasını Önlemek için Hava Nemlendirme

Cihazın ekstra sunduğu özelliklerin içinde nemlendirme detayı da bulunabilir. Nem moduyla öne çıkan bir vantilatör, solunum yolları sorunları yaşıyorsanız fayda sağlayabilir. Çünkü bu tarz cihazlardaki nemlendirme özelliği, havanın kurumasını önlüyor ve sürekli nemli bir ortam sağlıyor.

4.3. Gürültüyü Önlemek için Sessiz Mod

Vantilatör satın alacağınız zaman gürültü seviyesinin minimal düzeyde olduğu bir seçim yapmalısınız. Hiç ses çıkarmayan bir cihaz arıyorsanız, vantilatörün teknik detayları gereği bu pek mümkün olmayacaktır. Gürültü seviyesinin en fazla olduğu vantilatörler genelde 60 dB’ye kadar ulaşan modeller oluyor. Bu modellerden koşarak uzaklaşmanızda fayda var! Çünkü oluşturdukları ses, son derece rahatsız edici olabiliyor.

4.4. Vantilatörü Kontrol Edebilmek için Uzaktan Kumanda

Rahatlığı ekstra önemseyenler için uzaktan kumanda seçeneği adeta bir süper kahraman! Vantilatörün ayarlarında değişiklik yapmak istediğiniz zaman uzaktan kumanda ile dilediğiniz programı ayarlayabilir, ayağa kalkmak zorunda kalmadan serinlemenin tadını çıkarabilirsiniz.

content 1

5. Vantilatör Nasıl Kurulur? Vantilatör Bakımı Nasıl Yapılır?

Seçtiğiniz ve kullanmaya başladığınız vantilatör ayaklı bir modelse cihazın yakınında çok fazla durmamalısınız. Neden mi? Çünkü cihazdan gelen havaya fazla maruz kalmak solunum yollarında tahrişe neden olabilir. Kullandığınız cihazın nemlendirme ve buğu özellikleri varsa aşırı nemin önüne geçmek için belirli aralıklarla ilgili alanı havalandırmalısınız. Cihazı kurduktan sonra içeriğindeki su deposu ve filtre kısımlarını mutlaka temizlemeli ve bunu bir rutin haline getirmelisiniz. Aksi halde cihazdan alacağınız verim azalabilir. Vantilatörün en iyi şekilde çalışması için bakımının periyodik olarak gerçekleşmesi gerekiyor. Su değişimini düzenli aralıklarla yapmalı ve pervane temizliğini de aksatmadan gerçekleştirmelisiniz.

6. Vantilatör Kaç Watt Olmalıdır?

Vakit geçirdiğiniz ortamda kullanacağınız vantilatörün ihtiyaç duyduğunuz serinliği sağlamasını istiyorsanız cihazın gücüne, yani Watt değerine mutlaka bakmalısınız. Vantilatör çeşitlerinde çoğunlukla 30 ila 180 arasında Watt değerleriyle karşılaşılabiliyor. Eğer maksimum verim sağlamak ve enerji tasarrufu sağlamak istiyorsanız, en yüksek Watt değerine sahip cihazı seçmelisiniz.

7. Vantilatör Garanti ve Servis Süreleri Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Vantilatör satın alma sürecinde genel olarak üretici firmaya ait ürünlerin kalitesine ve satış süreçlerindeki profesyonelliğe dikkat etmek gerekiyor. Satın alım işlemini gerçekleştireceğiniz markanın ürün garantisi ve bu kapsamda olası cihaz arızalarının giderilmesinde başvuracağı çözüm yollarını açıkça belirtmesi mühim! Üretiminde teknik detayların ekstra ön plana çıktığı vantilatör çeşitleri için alanında uzman markalara yönelmeniz, sık arıza problemleriyle karşılaşmamanız adına fayda sağlayabilir. Teknosa ayrıcalığıyla birbirinden kaliteli ve işlevsel vantilatör modellerinin yanı sıra, hava temizleyici ve nemlendirici gibi ürünler arasından da dilediğiniz modelleri güvenle satın alabilirsiniz.