Televizyon Satın Alma Rehberi

İçindekiler

Televizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evdeki keyif saatlerinin vazgeçilmez araçlarından biri olan televizyonlar, sadece evlerin değil; ofislerden mağazalara hemen her ortamın önemli bir parçası. O halde televizyon karşısında geçirilen zamanı çok daha keyifli ve kaliteli hale getirmek için beklentileri karşılayan özelliklere sahip bir televizyon satın almak şart! Tabii öncesinde televizyon satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini mutlaka detaylı bir şekilde öğrenmelisiniz.

İnternet ve televizyonun birbirine entegre olmasıyla birlikte artık televizyon üzerinden sadece standart yayınlar değil, dijital içerikler de rahatlıkla izlenebiliyor. Dolayısıyla televizyonun kullanım amacındaki değişiklikler, bu cihazdan beklentileri de gün geçtikçe artırıyor. İdeal bir televizyonun hem dijital uygulamaları hem de klasik yayınları açabilecek özelliklerde olması gerekiyor. Tabii ki ekran boyutu, görüntü ve ses kalitesi gibi özellikler de son derece önemli! O halde hadi, televizyon almadan önce dikkat edilmesi gerekenlere şimdi bir de Teknosa rehberliğinde göz atın!

1. İzleme Mesafesine Göre Ekran Boyutu Tercihi

Ekran boyutu seçerken ilk olarak televizyonu kullanacağınız alanın genişliğini göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Dar bir alan için çok büyük bir ekran boyutu tercih etmek, televizyonu tavsiye edilen mesafeye göre çok daha yakından izlemenize neden olabilir. Aynı şekilde geniş bir alan için seçilen daha küçük ekranlı televizyon modelleri de gereğinden daha uzun bir izleme mesafesi oluşturuyor. Her iki durum da izleme kalitesini olumsuz etkilediğinden ideal boyutları tercih etmeniz gerekiyor.

2. Panel Teknolojileri

İyi bir izleme deneyimi için televizyon seçimi yaparken panel teknolojilerini etraflıca incelemek gerekiyor. Çünkü televizyonların kontrast, görüntü kalitesi ve canlılık gibi ayarları, kullanılan panel teknolojilerine göre değişiyor.

2.1. LED Televizyonlar

LED teknolojisi öncesinde hayatımızda olan LCD teknolojisi, panelde kullanılan kabin içi materyaller sebebi ile hem kalın hem de hissedilir ölçüde ağırdı. Değişen tüketici ihtiyaçları ve gelişen teknoloji ile beraber LCD paneller yenilenme yönünde zorlanmış ve panel aynı kalsa da (IPS ya da VA) arka ışık aydınlatma şekli olan FLORESAN ampüller yerine LED (Light Emitting Diode, Işık Yayan Diyot) olarak adlandırılan yüksek ışık değerli fakat düşük enerji maliyetli diyot teknolojisi kullanılmış ve böylece LED Televizyonlar hayatımıza girmiştir. LED TV, daha ince, daha hafif ve enerji tüketimi LCD’ye göre daha az olan bir teknolojidir.

2.2. OLED Televizyonlar

Son yıllarda gelişen teknolojiler, LCD ve LED TV’lerin ihtiyaç duyduğu arka ışık aydınlatmasını ortadan kaldırmış ve bu sayede yeni bir teknolojiye sahip olan OLED ekranlar hayatımıza girmiştir. Bu televizyon modelleri, piksellerin kendi kendilerini aydınlatması nedeniyle OLED (Organig Light Emitting Diode - Organik Işık Yayan Diyot) ismini almıştır. OLED TV’ler daha iyi görüntü kalitesi sunması, daha az enerji tüketimi sağlaması ve teknolojisi itibarıyla daha ince bir yapıya sahip olması ile hayatımızda büyük kolaylık sağlamıştır.

2.3. QLED Televizyonlar

QLED televizyonlar, Quantum Dot teknolojisi kullanılarak renkleri daha canlı ve gerçeğe en yakın haliyle görüntülemeyi sağlamıştır. LED arka aydınlatma ile birleştirilen bu teknoloji sayesinde yüksek bir görüntü kalitesi ve gerçeğe yakın renklerin yanı sıra daha fazla parlaklık elde edilmiştir.

content 1

3. Görüntü Kalitesi

Televizyon karşısında geçirilen zamanı daha keyifli hale getiren en önemli faktörlerin başında görüntü kalitesi geliyor. Net olmayan ve canlı renkler sunmayan televizyonlar elbette kullanıcılar için iyi bir izleme deneyimi sağlayamıyor. Bu nedenle televizyon satın alırken ortalamanın üzerinde bir görüntü kalitesi sunup sunmadığına dikkat etmek gerekiyor.

3.1. 4K UHD Televizyon Nedir?

4K UHD televizyon, klasik televizyon modellerine kıyasla dört kat daha yüksek piksele sahip olmasıyla öne çıkıyor. Bu da izlenen görüntüyü çok daha net ve tüm detaylarıyla görebilmek anlamına geliyor. Bu modeller, özellikle televizyon ekranını oyun oynamak için kullananlar ve çok yüksek bir görüntü kalitesi arayanlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

4. Ekran Yenileme Hızı (Hertz)

Televizyon ekranının saniyede kaç kez yenilendiğini gösteren ekran yenileme hızı, görüntünün akıcılığını ve netliğini doğrudan etkiliyor. Seçilen televizyonun ekran yenileme hızı ne kadar yüksekse hareketleri akıcı ve kaliteli bir şekilde izleyebilme olanağı da o ölçüde artıyor.

5. Bağlantı Seçenekleri

TV satın alırken dikkat edilecekler arasında izleme deneyimini direkt olarak etkileyen bağlantı seçenekleri de önemli bir rol üstleniyor. Günümüz TV modellerindeki bağlantı seçenekleri aşağıdaki gibi listeleniyor:

5.1. HDMI Kablo ve Port

HD/FHD ve Ultra HD gibi yüksek netlikteki herhangi bir görüntü ve sesi yine bu oranlara sahip televizyonlara aktarmayı sağlayan bir yöntemdir.

5.2. Wi-Fi ve Wi-Di

WiFi, bu özelliğe sahip cihazlar arasında kablosuz olarak internet bağlantısı ve görüntü-ses aktarımına olanak sağlayan bağlantı çözümüdür. WiDi ise bu özelliğe sahip notebook cihazlar ile televizyonlar arasında internet bağlantısı olmadan ses ve görüntü aktarımını sağlayan bir bağlantı yöntemidir. Bu özelliği kullanabilmek için televizyon ve notebook ürünlerinde WiDi olması gerekmektedir.

5.3. USB Türleri (2.0/3.0)

USB (Universal Serial Bus), harici bir depolama birimi içerisindeki (Flash Bellek, HDD) medya dosyalarının televizyonda oynatılmasını sağlar. USB bağlantı şeklinin iki farklı versiyonu bulunmaktadır. Bunlar Standart 2.0 ve yüksek aktarım hızına sahip olan 3.0 (mavi) versiyonlarıdır. USB 3.0 versiyonu, 2.0’a göre yaklaşık 10 kat daha hızlı veri aktarmaktadır.

5.4. Çanak Anten ve Kablolu Yayın Portu

Uydu üzerinden veya kablolu olarak yayın yapan televizyon kanallarının izlenmesi için aşağıdaki gibi iki ayrı port kullanılır:

  • 1. Satellite
  • 2. Anten Cable (RF)

5.5. Bluetooth

Bluetooth, mobil aygıtlar ve bu özelliğe sahip diğer aygıtlar arasında data ve ses transferi yapılmasını sağlayan kısa mesafeli kablosuz iletişim çözümüdür. Bu özellik, günümüzde televizyonlarda daha çok ses transferi yapılmak için kullanılmaktadır.

5.6. Optical Port

Optical port, televizyon üzerinden izlenen yüksek ve Dolby efekt özellikli kaliteli ses içeriklerinin diğer müzik ve ses sistemleri cihazlarında duyulmasını sağlayan ve metal içermeyen lazer yollu kablo çözümüdür.

content 1

6. Çözünürlük Teknolojileri

Bir ekran içinde dizili, RGB (kırmızı, yeşil, mavi) olarak üç renkten oluşan her bir noktaya piksel, bu piksellerin ekran yüzeyi boyunca yatay ve dikey olarak toplam sayısına ise çözünürlük denir.

  • HD: HD Ready (High Definition) teknolojisinde piksel sayısı 1366 (yatay) 768 (dikey) olup, terim olarak 720p diye ifade edilmektedir. 720p içeriklerin tamamı izlenebilir ve SD (Normal Yayın) yayına göre daha gerçeğe yakın görüntü elde edilir.
  • FULL HD: Full HD (Full High Definition) yüksek çözünürlük anlamına gelir. Paneldeki piksel sayılarının 1920 (yatay) 1080 (dikey) oluşması ile meydana gelir. Sıkıştırılmış video, içerik ve görüntüleri izleyebilmek için gerekli olan keskinlik ve derinliği sunar.
  • ULTRA HD 4K: Ultra HD 4K, ekranların bir önceki versiyonu olan Full HD ekranlardaki piksel sayılarının artırılmasıyla 4K teknoloji hayatımıza girmiştir. Full HD ekranlarda 1920 (yatay) 1080 (dikey) piksel sunarken, 4K ekranlar 3840 (yatay) 2160 (dikey) piksel sunmaktadır. Full HD olan bir görüntünün netliğini ve keskinliğini artırarak 4 kat daha net görüntü ile çıkartılarak daha keyifli bir seyir performansı sunmaktadır.

7. Yeni Nesil HDR Teknolojileri

High Dynamic Range ifadesinin kısaltması olan HDR, Türkçeye birebir çevrildiğinde “yüksek dinamik aralık” anlamına karşılık geliyor. Bu özellik, bir görüntünün çıplak gözle bakılıyormuşçasına çok daha net ve canlı olmasını sağlıyor. HDR teknolojileri gün geçtikçe gelişiyor. Bu doğrultuda, günümüzde üretilen en yeni TV modellerinde öne çıkan HDR teknolojileri şu şekilde karşımıza çıkıyor:

7.1. Dolby Vision

Normal HDR video içeriğinin tamamına tek seferde HDR uygularken, Dolby Vision aynı video içeriğinin saniyede geçen 24 kare resmine ayrı ayrı HDR uygular. Böylece her sahnede oldukça zengin ve kaliteli bir görüntü oluşturarak yüzde 33 oranında bir performans artışı sunar. Dolby Vision HDR, televizyon ses ve görüntü sistemleri teknolojilerinde ünlenmiş olan DOLBY DIGITAL firmasının ürettiği yeni bir görüntü formudur.

7.2. HDR10

Video içerikleri aynı anda üç farklı kamera ile çekilir. Bu sayede hareketli ve durağan görüntüde en canlı renk, ışık ve detay performansı sağlayan HDR özelliği oluşturulur. Böylece ekrandan gerçeğe en yakın renk ve detay performansı alınmış olur.

7.3. HLG

HDR türevlerinden olan HLG (Hybrid Log Gamma) canlı yayınların analizlerini yaparak içeriklerini kodlar ve HDR Efekt için kullanabileceği verileri içinde saklar. Bu sayede standart televizyon yayınları herhangi bir düzenlemeye gerek kalmadan HDR formatında görüntülenebilir.

8. Ses Teknolojileri

Günümüz televizyonları görüntü teknolojilerinde olduğu kadar ses teknolojilerinde de gelişim göstermiş ve standart bir televizyondan çok daha kaliteli ses formları sunmaya başlamıştır.

8.1. THX

Hoparlörler arasındaki akustik ses ve bas-tiz olarak ton farkını ortadan kaldırarak çok daha temiz bir ses deneyimi yaşatır.

8.2. Digital Surround

Bir aygıttan çıkan sesin birden fazla hoparlör sayısı sayesinde birçok yönde algı hissi oluşturması için kullanılan yazılım ile desteklenmiş sanal ses formudur. 2+1 ch ya da 5.1 surround ses sistemleri buna örnek verilebilir.

8.3. Dolby Atmos

Digital Surround’dan daha ileride çok kanallı ve gerçek donanımlı ses atmosferi algısı yaratan bir sistemdir. Günümüz televizyonlarından sadece OLED modellerinin bazılarında Dolby Atmos teknolojisi mevcuttur. Dünyada sayılı sinema salonlarında bulunan, ekranda görünen görüntüdeki herhangi bir objenin çıkardığı ses yönüne doğru orantılı ses üreten teknoloji artık sinemada duyduğumuz efektleri evimizdeki televizyonlara da taşımayı başarmıştır.

content 1

9. Smart TV Nedir?

İnternete bağlanabilen ve dijital uygulamaları televizyon üzerinden rahatlıkla kullanabilmeyi sağlayan televizyonlara smart TV deniyor. Neredeyse büyük ekranlı bir bilgisayar gibi kullanılabilen smart TV’ler, internet üzerinden izleme özelliği sunan tüm uygulamalara erişim sağlayabiliyor. Aynı zamanda büyük ekranda daha keyifli bir oyun oynama deneyimini tercih eden kullanıcılar da smart TV modellerini tercih ediyor. Bazı smart TV’lerde sesli komut ve akıllı asistan özellikleri de bulunuyor.

10. Televizyon Garanti ve Servis Süreleri Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Televizyonların garanti ve servis süreleri tercih edilen marka ve modele göre değişkenlik gösteriyor. Ancak bu garanti süresini uzatmak isteyen kullanıcılar, Teknosa’nın TeknoGaranti hizmeti sayesinde var olan garanti süresine ek olarak 3 yıla kadar ekstra garanti hizmeti alabiliyor. Siz de Teknosa ayrıcalıklarından yararlanarak, ihtiyacınız olan televizyon aksesuarları ve televizyonu hemen şimdi kolayca sipariş verebilirsiniz!