Lastik Çeşitleri Nelerdir?
Lastikler kullanım amaçlarına göre farklı çeşitlerde üretiliyor. Piyasada bulunan lastik çeşitlerini şöyle sıralamak mümkün:
Oto lastik seçimi, araç kullanırken sürüş güvenliğinizden yakıt tasarrufuna pek çok noktada etkisi olan önemli kararlar arasında yer alıyor. İdeal yol tutuşu için en önemli koşul olan doğru lastik seçimi ile aracın kullanım konforu da olumlu yönde etkileniyor. Piyasada farklı kullanım avantajları ve özelliklerle donatılmış çok sayıda otomobil lastiği seçeneği bulunuyor. Mevsim özelliklerine, araç kullanım alışkanlıklarınıza ve yol şartlarına en uygun lastik seçimine karar vermek için aradığınız tüm bilgiler, Teknosa’nın sizler için hazırladığı oto lastik satın alma rehberi ile karşınızda!
Lastik satın almak, araba sahipleri için birçok parametreye bağlı olarak belirlenen önemli ve öncelikli seçimlerden birini oluşturuyor. Mevsime bağlı olarak gelişen ihtiyaçlar, arabanızın modeli, araba kullanım alışkanlıklarınız ve daha pek çok faktör, lastik seçiminiz üzerinde etki sahibi.
Yaşadığınız ve araç kullandığınız bölgenin iklim şartları, lastik seçimini önemli ölçüde etkiliyor. Genel olarak sıcaklığın yüksek seyrettiği, hiç kar yağışı olmayan bölgelerde yaz lastiği ya da dört mevsim lastikleri ile tüm yıl aracınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Yıl boyunca sıcaklık değerlerinin düşük seyrettiği, şiddetli yağmur ve kar yağışlarının görüldüğü yerlerde ise soğuk havalarda mutlaka kış lastiği kullanmalısınız.
Her araç tipine ve yük kapasitesine özel, o aracın kapasitesini artıracak, yol tutuşunu sağlamlaştıracak ebat ve özelliklerde lastikler üretiliyor. Araç modeli ve yük kapasitesine göre lastik seçiminin bir diğer önemi de güvenlikle ilişkili oluyor. Güvenli sürüş için aracınızın tipi, kullanım amacınız ve taşınan yük gibi değişkenlere uygun lastikler seçmelisiniz.
Her ne kadar sık değiştirme gerektiren bir otomobil bileşeni olmasa da lastik fiyatları araba sahipleri için önemli bir gider kalemi oluyor. Lastik modelini aracınıza, kullanım şartlarına ve mevsime göre belirlerken elbette bütçenize göre de bir değerlendirme yapmalısınız. Lastik fiyatları hangi araç için üretildiği, tipi ve kullanım özelliklerine göre değişkenlik gösteriyor. Lastiğe ayırdığınız bütçe düşükse ikinci el lastik alımına da yönelebilirsiniz. Ancak hiç kullanılmamış ve iyi kalitede lastikler almak uzun vadede kullanım ömrü, güvenlik ve yakıt maliyeti gibi etmenler de düşünüldüğünde en mantıklı tercih oluyor.
Aracınızı kullanma amacınız ve sıklığınız ile kullandığınız yolların durumu da lastik tercihinizi etkileyecek bir unsur. Engebeli arazilerde ağır yükler taşıdığınız bir aracınız varsa lastik seçiminiz de zorlu yollara dayanıklı ve yüklere karşı dirençli seçeneklerden yana olmalı. Bir diğer örnek olarak aracınızı doğada, çamurlu ve dağlık yollarda off-road yapmak için kullanıyorsanız lastik tercihiniz off-road lastiği veya dişli lastik de denilen all terrain A/T veya mud terrarin M/T lastik tiplerinden biri olabilir.
Lastikler kullanım amaçlarına göre farklı çeşitlerde üretiliyor. Piyasada bulunan lastik çeşitlerini şöyle sıralamak mümkün:
Lastik çeşitleri enerji tasarrufu, yol tutuş becerisi ve ağır yüklere karşı dayanıklılık gibi performanslarıyla birbirinden ayrılıyor. Her lastik çeşidi aslında mevsimine, kullanım amacına ve kullanıldığı aracın özelliklerine göre farklılıklar gösteriyor. Lastik çeşitleri arasındaki en temel farklar ise şöyle sıralanıyor:
Lastik boyutları ya da lastik ölçüsü, lastiğin genişlik, yanak yüksekliği ve jant çapını kapsıyor. Her araç için mutlaka o aracın üreticisi tarafından belirlenmiş lastik ebatlarına uygun seçeneklerin tercih edilmesi gerekiyor.
Lastik boyutları şöyle sınıflandırılıyor:
Lastiklerle yakıt tasarrufu sağlayabilmenin başlıca yolu doğru lastik seçimi yapmaktan geçiyor. Öyle ki seçtiğiniz lastik, yakıt tüketimi üzerinde yüzde 20’ye varan etkilere sahip. Sürtünme, yuvarlanma direnci, lastik ebatı, diş seviyesi, mevsime uygunluğu ve lastiğin şişirilme seviyesi, lastiklerle sağlayacağınız yakıt tüketimini ciddi oranda etkiliyor.
Yakıt tasarrufu yapmak istiyorsanız mevsime ve kullanım özelliğine uygun lastik seçmelisiniz. Yakıt tasarrufu için size yardımcı olacak diğer işaretler ise lastiklerin üzerinde belirli sayı ve harfler ile belirtiliyor. Araç lastiklerinin size sunacağı yakıt verimliliğini anlamak için lastiklerin üzerindeki işaretleri okuyabilirsiniz. Lastiğin yakıt verimliliği; A, B, C, D, E, F ve G olmak üzere yedi sınıftan oluşuyor.
Lastik üzerinde her biri farklı anlama gelen birçok işaret, harf ve rakam bulunuyor. Bunlar lastik boyutları, yazlık ve kışlık simgeleri, maksimum yük ve hız, taşıtın cinsi, lastiğin üretim tarihi ve markası gibi bilgileri veriyor. Örneğin; lastikte bulunan C harfi, bu modelin hafif ticari araçlar için üretildiği anlamına geliyor. Oto lastik ebatlarındaki R harfi de o lastiğin radyal bir lastik olduğunu gösteriyor.
Lastik ebatlarını gösteren işaretler genelde rakamlardan oluşuyor. Taban genişliği, en-boy oranı, jant çapı ve yük-hız endeksi gibi önemli verileri ifade eden rakamlar, örnek olarak “245/40/R18H210” gibi görünüyor. H hız endeksi, R (radyal) lastik yapısına karşılık geliyor.
Birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterse de yeni bir lastiğin ortalama 60 bin kilometre dayanması bekleniyor. Lastiklerin kullanım süresini etkileyen faktörler aracın kullanım sıklığı (katedilen kilometre), kullanılan yolların durumu, sürücünün araç kullanış tarzı, hava koşulları ve lastiklerin doğru şişirilmiş olması şeklinde sıralanıyor.
Lastiklerin kullanım ömrünü uzatmak için alınacak şu gibi bazı önlemler bulunuyor:
Teknosa.com'da aracınıza en uygun lastik modellerini kolayca bulabilirsiniz. Üstelik piyasadaki en kaliteli lastik markalarına tek mağazada ulaşma imkanıyla! Uygun fiyat ayrıcalığı ve müşteri memnuniyeti odaklı satış politikasıyla Teknosa, ihtiyaç duyduğunuz her lastik modeli için dört mevsim yanınızda!