Ekran Kartı Satın Alma Rehberi

Bilgisayarınıza en uygun ekran kartını nasıl seçersiniz? Doğru ekran kartını seçmenize yardımcı olacak Teknosa Satın Alma Rehberimizi keşfedin!

Ekran Kartı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler

Ekran kartı seçimi yeni bir bilgisayar alırken veya toplarken en dikkatli seçilmesi gereken bilgisayar bileşenleri arasında yer alır. Ekran kartları, oyunları çalıştırmanın yanı sıra birçok grafik tasarım ve video düzenleme yazılımlarının yüksek performansla çalışmasında rol oynar. Bilgisayar parçaları arasında en yüksek maliyete sahip olan ekran kartının seçiminde ihtiyaçlara en uygun çözümü seçmek son derece önemlidir. Ekran kartı seçiminde performans değerlerine, VRAM kapasitesi, ekran kartının soğutma sistemi ve sunduğu bağlantı portları gibi farklı başlıkları dikkatle ele almalısınız.

GPU (Grafik İşlemci) Performansı

Ekran kartları ile GPU birbirinin yerine kullanılsa da aslında ekran kartları, GPU ve diğer bileşenlerin yer aldığı bileşenlerdir. Ekran kartı üreticileri, her yeni nesilde daha yüksek performansa sahip GPU’ların kullanıldığı ekran kartları üretir. Bu sebeple yeni nesil ekran kartları çoğunlukla bir önceki nesile kıyasla her zaman daha iyi performans sunar.

VRAM (Video Belleği) Kapasitesi

VRAM (Video Random Access Memory) veya video belleği, ekran kartı üzerinde bulunan ve GPU’nun çalışmasını destekleyen bir bellek türüdür. GPU ile gerçekleştirilen işlemlerde VRAM, veri depolama için kullanılır. Böylelikle sistemin kaynakları yerine GPU kendisi için yerleştirilmiş olan VRAM’i kullanır.

Bağlantı Portları (HDMI, DisplayPort vb.)

Ekran kartı alırken dikkat etmeniz gereken özelliklerden biri de sunulan bağlantı portlarıdır. HDMI ve DisplayPort günümüzde ekran kartlarında en sık rastlanan portlardır. Daha eski ekran kartlarında ise VGA ve DVI standart olarak sunulan portlar arasında yer alır.

Soğutma Sistemi ve Termal Performans

GPU’lar tıpkı CPU’lar gibi çalışma sırasında oldukça fazla ısı üretir. GPU’nun soğutulması, yüksek performans ile çalışmayı sürdürebilmesi açısından önemlidir. Ekran kartı üzerinde yer alan soğutma bloğu sayesinde GPU’nun serin kalması amaçlanır. Modern ekran kartlarının üzerinde 2 veya 3 adet fan ile desteklenmiş soğutma sistemi bulunur. Aynı zamanda kasa içinin soğutulması da ekran kartının daha düşük sıcaklıklarda tutulmasına yardımcı olur.

content 1

Ekran Kartı Kullanım Amacınız Nedir?

Doğru ekran kartını seçebilmek için ilk adım olarak kullanım amacınızı belirlemelisiniz. Bilgisayarınız için tercih edebileceğiniz ekran kartları farklı özelliklere sahiptir. Piyasada bulunan ekran kartları arasından seçim yaparken kullanım amacınıza yönelik en uygun özelliklere sahip ürünü bulmalısınız. Ekran kartlarının sunduğu performans ve özellikler arttıkça fiyatları da artış gösterir. Genel kullanım için daha uygun fiyatlı bir ekran kartı sizin için yeterli olabilir. Ancak oyun ve yüksek performans gerektiren işlemler için kullanmayı düşündüğünüzde ihtiyacınız olan ekran kartı daha yüksek fiyat etiketine sahip olabilir.

Oyun İçin Ekran Kartları

Oyunlar, ekran kartını en yoğun kullanan uygulamalardır. Birçok firma oyun için özel olarak geliştirilmiş ekran kartları sunar. NVIDIA RTX ve AMD RX serileri özellikle oyuncular tarafından sıklıkla tercih edilir.

Profesyonel Kullanım (Grafik Tasarım, Video Düzenleme) İçin Ekran Kartları

Profesyonel kullanıma yönelik bilgisayarlarda da çoğunlukla oyun için kullanılan ekran kartları kullanılabilir. Aynı zamanda üreticilerin workstation serileri de en uygun seçenekler arasında yer alır. Örneğin NVIDIA RTX ve NVIDIA Quadro serileri profesyonel kullanım için oldukça uygundur.

Genel Kullanım İçin Ekran Kartları

Genel kullanım için çoğunlukla yeni nesil işlemciler ile birlikte gelen entegre GPU’lar yeterli performansı sunar. Harici ekran kartı olarak ise üreticilerin giriş ve orta segment ürünleri en uygun seçenekler arasında yer alır.

Ekran Kartı Kaç GB Olmalı?

Ekran kartlarında, grafik işlemcisinin sunduğu performans kadar VRAM olarak adlandırılan bellek miktarı da son derece önemlidir. Ekran kartı seçiminde, model isim ve numaralarının yanı sıra 2, 4, 6, 8, 12 GB gibi farklı değerler ile karşılaşırsınız. Bu değer ekran kartının sahip olduğu VRAM miktarını belirtir. Aynı ekran kartı modelleri arasında VRAM değeri daha yüksek olan ekran kartı daha yüksek performans sunar. Ancak farklı modeller arasında VRAM’in yüksek olması daha yüksek performans alınacağı anlamına gelmeyebilir. Aynı VRAM veya daha düşük VRAM değerine sahip ekran kartları arasında yeni nesil olan ekran kartı daha iyi performans sunabilir.

Ekran kartı seçiminde amacınız en güncel oyunları, kaliteli grafikler ve yüksek performans değerleri ile oynamak ise ihtiyacınız olan VRAM değerinin 6 GB ve üzeri olması önerilir. Günlük kullanım için tercih edilen ekran kartlarında ise 2 GB VRAM artık günümüz için yetersiz bir değer olarak görülebilir. Genel kullanım için ekran kartınızın en az 4 GB veya 6 GB VRAM’e sahip olması en iyi tercih olacaktır.

content 1

Ekran Kartı Nasıl Takılır? Ve Bakım İpuçları

Satın almış olduğunuz ekran kartını, bilgisayarınıza kendiniz oldukça basit bir şekilde monte edebilirsiniz. Ancak hem ekran kartı ve anakartların pahalı birer donanım olması hem de bu parçaların kırılgan olması oldukça dikkatli olmanızı gerektirir. Hatalı bir şekilde yerleştirilen ve yerine oturması için zorlanan ekran kartlarının bağlantı noktalarında hasara yol açabilirsiniz.

Ekran kartınızı takmadan veya çıkarmadan önce ilk adım olarak bilgisayarınızın elektrik bağlantısını kesmelisiniz. Ekran kartları, anakart üzerinde bulunan PCI Express X16 soketine takılır. Ekran kartı için ayrılmış olan PCIe X16 portu, anakartta bulunan diğer girişlerden kolaylıkla ayrılabilen bir yapıdadır. Anakartınıza ekran kartını yerleştirdiğinizde, ekran kartının üzerinde bulunan portların masaüstü bilgisayar kasasının arka kısmında bulunan slotlara denk gelmesi gerekir. Bu slotların tamamı veya bir kısmı kapalı olabilir. Ekran kartının portlarına denk gelen slotu sökmelisiniz. Böylelikle ekran kartı üzerindeki portlara, kasanızın arka kısmından erişebilirsiniz.

Kasanızın arkasında ekran kartı için gereken slotu boşalttıktan sonra, kartı anakart üzerindeki PCIe girişine takabilirsiniz. PCIe soketinin yanında ufak bir mandal bulunur. Bu mandalı açarak ekran kartını nazikçe yerine yerleştirin. Ekran kartını oturttuktan sonra, kasanın arka tarafında bulunan slot kısmından ekran kartını sabitleyin. Son adım olarak ekran kartına güç vermeniz gerekir. Ekran kartlarına göre bu bağlantılar değişiklik gösterse de genellikle 8-PIN konnektöre sahip kablo ile güç kaynağına bağlayın. Artık monitörünüzü, ekran kartının çıkış portlarından birine bağlayarak bilgisayarınızı çalıştırabilirsiniz. Eğer bağlantı doğru yapıldıysa görüntü monitörünüze gelecektir. Sonrasında ekran kartı sürücülerini de yükleyerek tam verimli bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bilgisayarların içerisinde zaman içerisinde toz ve kir birikimi meydana gelir. Özellikle de bilgisayar kasası içerisindeki bileşenlerin soğutulmasından sorumlu olan fanlar, toz birikimi sonucunda yeterli performansı gösteremez. Ekran kartlarının üzerinde bulunan fanlar için de durum benzer şekilde gelişir. Bilgisayarınız içerisinde bulunan tozu, basınçlı hava ve fırça yardımıyla kolayca temizleyebilirsiniz. Bu işlem sırasında dikkatli olmanız ve herhangi bir parça ve bağlantıya zarar vermemeniz oldukça önemlidir.

Ekran kartı bakımı için gerçekleştirilen bir diğer işlem de termal macun değişimidir. Tıpkı işlemcilerde olduğu gibi ekran kartı ile soğutucusu arasında da termal macun kullanılır. Ancak bilgisayarlar konusunda yeterli bilgi sahibi değilseniz ve ısı değerlerinin gereğinden fazla olduğunuz düşünüyorsanız, termal macun değişimi için bir uzmandan destek alabilirsiniz. Termal macun değişimi sırasında doğru oranda macun kullanımına ve statik elektrik deşarjına karşı dikkatli olunmalıdır.

content 1

Ekran Kartı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ekran kartları hakkında en sık sorulan sorular ve cevaplarını sizin için bir araya getirdik.

Ekran kartı sürücüsü nasıl güncellenir?

Ekran kartı üreticileri, sürücü güncelleme ve özel ayarların gerçekleştirilmesi için kendi özel yazılımlarını sunar. Bu yazılımlar aracılığı ile ekran kartı sürücünüzü güncelleyebilirsiniz.

Laptoplarda Ekran Kartı Değişebilir mi?

Laptoplarda tüm donanımın küçük bir alan içerisine yerleştirilmesi gerekir. Bu sebeple işlemci ile entegre ekran kartlarıyla birlikte anakart üzerine monte edilmiş biçimde harici ekran kartları kullanılır. Bu sebeple laptop & notebook modellerinde ekran kartı değişimi mümkün değildir.

Ekran Kartı Kırılırsa Ne Olur?

Ekran kartları özellikle anakart üzerine monte edilirken kırılabilmektedir. Kullanıcı hatası olarak sayılan bu durum, çoğu zaman garanti kapsamı dışında tutulur. Tamiri mümkün olmayan bir hasar oluştuysa yeni ekran kartının alınması gerekir.

Ekran Kartı Markaları Teknosa'da!

Her alanda teknolojiyi evinize getiren Teknosa, aradığınız ekran kartı modelini güvenli bir şekilde bulmanıza yardımcı olur. Teknosa mağazaları ve Teknosa.com’dan Asus, MSI, Gigabyte, Galax, Turbox, Dragos, Hi-Level, Palit, Afox, İzoly, Xaser, Lenovo ve daha birçok markaya ait ekran kartı modellerini satın alabilirsiniz.

Ekran Kartı Garanti Ve Servis Süreleri Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Ekran kartları, bilgisayar & tablet modellerine benzer biçimde 2 yıl garanti süresine sahiptir. Garanti süresi üreticiye ve ürün modeline göre de değişiklik gösterebilir. Bazı üreticiler, ekran kartları için 3 yıl veya daha uzun dönemi kapsayan garanti süreleri sunabilir.

Tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi ekran kartları da zaman zaman arızalanabilir. Servis süreci de diğer ürünlerle benzer şekilde gerçekleşir. Bilgisayarınızda karşılaştığınız sorunun ekran kartından kaynaklı olduğuna eminseniz, ekran kartınızı yetkili servise yollayabilirsiniz. Her marka için servis süreci ve garanti kapsamları farklı biçimlerdendir. Genel olarak firmalar tamir süresi olarak en fazla 30 iş günü verir. Servis süreleri hakkındaki en doğru bilgilendirmeyi, ekran kartı üreticinizin web sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz.

Yeni bir bilgisayar topluyorsanız, ekran kartı üzerinde en çok durmanız gereken parçalardan biridir. Oyun ve genel sistemler performansını doğrudan etkileyen ekran kartı, genel olarak sisteminizin en maliyetli parçası olduğundan uzun süre boyunca yeterli performans sunması beklenir. Bu sebeple ekran kartı seçiminin doğru bir şekilde yapılması önemlidir.