Buzdolabı Satın Alma Rehberi

Gıdaların ömrünü uzatmak, besin değerlerini korumak ve her mevsim taze kalan yiyecekler tüketmenin tadını çıkarmak… Buzdolapları, sunduğu bu imkanlar ve daha fazlasıyla mutfakların olmazsa olmazı. Her geçen gün yeni teknolojilerle donatılan ve gıda saklama koşullarını her daim ileri taşımayı başaran buzdolapları, geniş iç hacimleri ve farklı ihtiyaçlara cevap veren çözümleriyle beklentilerin ötesine ulaşıyor. Teknik özelliklerinin yanı sıra modern tasarımlarıyla pek çok mutfak dekorasyonuna uyum sağlayan buzdolabı modelleri, yiyecekleri taze tutmanın en şık haliyle tanışmayı mümkün kılıyor.

Çift kapılı veya gardırop tipi olan ya da dondurucusu altta bulunan buzdolabı modelleri, size en uygun kullanım şeklini mutfağınıza taşımaya olanak tanıyor. Bu sayede buzdolapları, mutfaktaki görevini her zaman üst düzey bir performansla tamamlıyor. Satın alacağınız buzdolabından maksimum düzeyde verim alabilmek için seçim aşamasında göz önünde bulundurmanız gereken faktörler üzerine etraflıca düşünmelisiniz. Neyse ki Teknosa’nın buzdolabı satın alma rehberi, size bu konuda yardımcı olmak için çoktan hazır!

Buzdolabı Seçiminde Basit İpuçları

Mutfakların demirbaşı olan buzdolapları, gelişen teknolojiden paylarına düşeni alarak günden güne farklılaşıyor. Eski dönemlerde sadece günlük yiyeceklerin taze kalması için kullanılan buzdolapları günümüzde dondurucu bölmeleri sayesinde gıdaların lezzetini ve tazeliğini kaybetmeden uzun süre saklanmasına imkan tanıyor. Üstelik dondurucu bölmeleri buzdolaplarında artık ayırt edici bir özellik olarak da kabul edilmiyor. Zira her geçen gün çok daha etkileyici ve fonksiyonel unsurlarla geliştirilen buzdolapları, kullanıcılarına çok daha ayrıcalıklı bir kullanım vadediyor.

Evinize yeni ve güncel bir buzdolabı almak istediğinizde, zengin seçkiye sahip olan bu beyaz eşyalar arasından seçim yapmak fazlasıyla zor olabilir. Buzdolabı seçimini sizin için çok daha kolay hale getirecek ipuçları için kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

  • Hangi buzdolabı modeli ihtiyacımı karşılar?
  • Buzdolabında ne kadar kapasiteye/iç hacme ihtiyacım var?
  • Teknolojik özellikler hakkında ne biliyorum?
  • Seçeceğim buzdolabıyla enerjiden tasarruf sağlayabilir miyim?
  • Mutfağım hangi buzdolabı için daha uygun?
  • Tasarım olarak hangi buzdolabı bana hitap ediyor?

Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar aklınızda yeterince fikir oluşturacak ve tercih edeceğiniz buzdolabı modeline bir adım daha yaklaşmanızı sağlayacak!

content 1

Buzdolabı Çeşitleri Nelerdir?

Buzdolapları farklı boyut, hacim, soğutma ve dondurma teknolojileri ile evlerin en önemli ihtiyacı. Bu nedenle buzdolabı seçiminde gereksinimlerinize en uygun modeli tercih etmek hayatınızı fazlasıyla kolaylaştırabilir. Tabii ihtiyacınıza ve kullanım tercihlerinize göre bir buzdolabı seçebilmek için öncelikle bu beyaz eşyaları yakından tanımanız gerekiyor. Günümüzde hemen her markada bulunan buzdolabı çeşitleri işte şu şekilde:

Tek Kapılı Buzdolabı

Sunduğu temel fonksiyonlarla pek çok kişinin tercihi olan tek kapılı buzdolabı modelleri, boyut ve renk olarak çeşitlilik gösteriyor. Ancak bu buzdolabı modellerinin bazılarında dondurucu bölümü bulunmuyor. Baştan aşağı tek tip soğutma bölümüne sahip olan tek kapılı buzdolapları no-frost, low frost ve statik olarak farklı çalışma prensipleriyle geliştirilebiliyor.

Tek kapılı buzdolaplarının içerisinde dondurucu bölmesinin bulunmamasının en iyi yanı ise geniş bir saklama alanını sunuyor olması. Gıdaları tüm raflarında ideal koşullarda muhafaza etmeyi mümkün kılan tek kapılı buzdolapları özellikle geniş aileler için son derece kullanışlı bir seçenek oluyor. Ancak tabii ki pek çok kullanıcı tek kapılı buzdolaplarıyla birlikte yaşam alanlarında derin dondurucu veya bu buzdolabına ek olarak dondurucu bölmesi bulunan bir buzdolabına daha yer veriyor.

Çift Kapılı Buzdolabı

Çift kapılı buzdolapları 2000’li yıllardan beri en çok tercih edilen buzdolabı modellerinden biri. Genellikle üst tarafında dondurucu bölümü bulunan ve bu nedenle iki ayrı kapağa sahip olan çift kapılı buzdolapları, işlevsellik bakımından ideal bir seçenek sunuyor. Çünkü buzdolabı kapağının açıldığı her an dondurucu bölümünün kapağını da açmaya gerek kalmıyor. Bu sayede dondurucu bölümündeki gıdalar tazeliğini uzun süre korumaya devam edebiliyor. Aynı zamanda bu özellik enerjiden tasarruf sağlamayı da mümkün hale getiriyor.

Beyaz ve gri gibi renklerin ağırlıkta olduğu çift kapılı buzdolaplarında Grundig ve Altus gibi markalar ön plana çıkıyor. Son teknoloji özelliklerle çift kapılı Altus ve Grundig buzdolabı modelleri, ihtiyaçlara göre farklı kapasiteler sunmayı ihmal etmiyor.

Gardırop Tipi Buzdolabı

Son dönemlerin en popüler buzdolabı modellerinden biri olan gardırop tipi buzdolabı modelleri, sunduğu geniş iç hacimle fonksiyonel bir seçenek sunuyor. Mutfaktaki alanınıza göre sizin de tercih edebileceğiniz bu buzdolapları, çift kapılı ve dört kapılı olarak iki gruba ayrılıyor. Gardırop tipi buzdolaplarında dondurucu kısmı modele göre farklı noktalarda konumlanabiliyor. Bunda buzdolabı markalarının tasarım tercihleri de belirleyici bir unsur olabiliyor. Özellikle yeni evli çiftlerin favorileri modellerinden biri olan gardırop tipi buzdolapları, modern ve son derece şık bir görünüm sunmasıyla mutfakta dikkat çekmeyi başarıyor.

Üst Donduruculu Buzdolapları

Buzdolabında dondurucu kısmını daha sık kullanan kişiler için fazlasıyla işlevsel bir buzdolabı modeli olan dondurucusu üstte olan buzdolapları, kullanıcılarına son derece konforlu bir deneyim vadediyor. Neredeyse her markanın ürün gamında bulunan bu klasik buzdolapları, evlerde en sık tercih edilen modeller arasında yer alıyor.

Alt Donduruculu Buzdolapları

Soğutucu bölümü üstte, dondurucu bölmesi ise altta olan buzdolabı modelleri, dondurucuyu aktif olarak kullanmayan evler için ideal bir seçim oluyor. Kombi tipi buzdolabı olarak da bilinen dondurucusu altta olan buzdolapları, gün içerisinde sıklıkla tercih edilen gıdalara kolay ulaşım sağlıyor. Özellikle meyve ve sebze çekmecelerinin hemen el atında olması kullanıcılara pratik bir deneyim sunuyor. Samsung buzdolabı modelleri arasında ilgi odağı olan alt donduruculu buzdolapları, yeni nesil özellikleriyle gıda saklama koşullarını da iyileştiriyor.

content 1

Dondurucu Özelliğine Göre Buzdolabı Seçimi

Buzdolapları teknik özellik bakımından çeşitli alternatifler sunuyor. Dondurucu özelliği de buzdolabı seçiminde ayırt edici bir unsur olarak yer alıyor. Kişilerin kullanım tercihlerine hitap edecek farklı niteliklere sahip olan dondurucular arasından bir tercih yapmak, buzdolabı seçiminde yolun yarısını gitmek anlamına geliyor. Öyle ki seçeceğiniz dondurucu özelliği, geniş bir skaladan oluşan buzdolabı seçeneklerini daraltmayı mümkün kılıyor. Peki, hangi dondurucu size uygun olabilir? Hadi inceleyin!

No Frost mu, Low Frost mu?

Buzdolabı araştırması yaparken no frost terimiyle karşılaşmış olabilirsiniz. No frost özelliğe sahip derin dondurucular nem ve sıcaklık oranının sabit tutulmasına olanak tanıyor. Bu sayede buzlanma sorununa etkili bir çözüm sunarak gıdaların çok daha taze kalmasına yardımcı oluyor. Low Frost dondurucular ise soğuk havayı fanlar sayesinde dolaştırarak buzlanmayı minimumda tutan modeller olarak karşımıza çıkıyor.

Bu iki modeli birbirinden ayıran en önemli detay ise elektrik kesintisinde no frost dondurucuların 12 saate kadar; low frost dondurucuların ise 48 saate kadar gıdaları korumaya devam etmesi. Her iki modelin de son derede işlevsel olduğunu söylemek mümkün. No frost ve low frost donduruculara sahip Bosch buzdolabı modellerini inceleyerek seçim konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Statik / Statik Dual Dondurucu

Statik özellikteki dondurucularda soğuk hava akımı bulunmuyor. Bu dondurucular dışarıdan aldığı havayı kendisi soğutmak durumunda kalıyor. Dondurucu içerisinde soğuyan hava gıdaların korunmasına olanak tanıyor. Ancak dondurucu kapağını sık sık açıp kapatmak, içerideki soğuk havanın sıcak havayla karşılaşmasına neden oluyor. Bu da buzlanmaya yol açıyor. Özellikle dondurucu bölümü çok kullanılmayan buzdolarında uygun bir tercih olan statik ve statik dual dondurucu özelliği, gıdaların daha uzun ömürlü olmasına imkan tanıyor.

Mutfağınıza ve Ailenize Uygun Boyut ve Hacmi Belirleyin

Buzdolabı seçerken ürünü konumlandıracağınız alan da elbette önem arz ediyor. Örneğin; buzdolabının genel sınırlarını çoğunlukla mutfak tezgahı ve tepe dolapları oluşturuyor. Bu nedenle ürünün yerleştirileceği alanı dikkatlice ölçmek ve kapakların açılması için yeterli boşlukların bulunduğundan emin olmak gerekiyor. Yan taraflardan ortalama 2,5 cm, arkadan 5 cm ve üstten 10 cm boşluk bulunması ürüne ihtiyaç duyduğu alanı sunabiliyor.

Bunun yanında buzdolabı hacmi de çoğu zaman boyutla paralel bir bir özellik olarak kendisini gösteriyor. Ürün hacmi genel olarak ailenin büyüklüğü ile ilişkili oluyor. Kalabalık bir aile iseniz küçük hacme sahip ürünler gereksinimlerinizi karşılayamayabilir. Bu bir kural olmasa da ailedeki her yetişkin kişi için 110-170 litre aralığında bir taze yiyecek saklama alanı yeterli oluyor.

Kullanım Alışkanlıklarınızı Hesaba Katın

Buzdolabı seçiminde kullanım alışkanlıklarınız da önem arz ediyor. Aynı zamanda boyut ve hacim ile de ilişkili olan buzdolabı tipinin, konforunuzu artıracak özelliklerde olması gerekiyor. Örneğin; donmuş gıdaları nadiren tüketiyorsanız üst kısmı soğutucu, alt kısmı dondurucu olarak tasarlanan modelleri tercih edebilirsiniz. Alttan donduruculu buzdolapları, taze yiyeceklerin saklandığı soğutucu bölümü için defalarca eğilmeye gerek bırakmıyor. Üstten donduruculu buzdolapları ise model yelpazesinin genişliği ve daha az enerji tüketmesi ile avantaj sunuyor. Gardırop tipi ve çok kapılı buzdolapları da çok sayıda kapı rafı ve cömert iç kapasitesiyle kulvarında birkaç adım öne çıkıyor.

Enerji Tüketimi Hassas Nokta

Buzdolabının bulunduğu enerji sınıfı, elektrik tüketimi konusunda belirleyici bir unsur oluyor. Buzdolaplarında enerji sınıfı A, B, C, D, E, F ve G olmak üzere yedi seçeneğe ayrılıyor. F sınıfından A’ya doğru ilerledikçe enerji tüketimi azalıyor ve beraberinde tasarruf artıyor. A enerji sınıfı en tasarruflu sınıf olarak kabul ediliyor. Bunun yanı sıra bu sınıflar kendi içerisinde de belirli basamaklara ayrılıyor. Örneğin, A+, A++ ve A+++ olarak enerji sınıflarını bir kez daha gruplara ayırmak mümkün oluyor.

A+++ enerji sınıfına dahil olan buzdolapları enerji verimliliği konusunda üstün bir performans gösteriyor. A enerji sınıfı en düşük enerji tüketimi/en yüksek verimle çalışıyor. Çok düşük verimli ve yüksek verimli ürünler arasındaki enerji tüketim farkı kimi zaman yüzde 60’ın üzerine çıkıyor. Buzdolabının sunduğu bu verimlilik ise doğal kaynakların korunmasına destek oluyor. Elde edilen enerji tasarrufu yalnızca doğaya dost bir kullanım anlamına gelmiyor. Buzdolabı A sınıfı üyesi olduğunda bütçeye de katkıda bulunuyor. Bu nedenle buzdolabı satın alırken ödenecek faturaları düşünerek seçim yapmak bütçeyi rahatlatabiliyor.

content 1

Buzdolabı Ne Kadar Enerji Harcar?

Buzdolabının harcadığı enerji buzdolabının tipine, kapasitesine, enerji sınıfı derecelendirmesine ve hatta kullanım alışkanlıklarına göre değişiklik gösteriyor. Dolayısıyla net bir sayı vermek mümkün olmuyor. Ancak ortalama olarak F enerji sınıfındaki orta boy bir buzdolabının bir günde ortalama 608 watt enerji harcadığı biliniyor. A sınıfı bir buzdolabında ise bir saatlik enerji harcaması 62 watt civarında kaydediliyor. Bu da günde ortalama 1,5 kilowatt elektrik enerjisine karşılık geliyor.

Buzdolabı Seçimine Etki Edecek En Yeni Teknolojiler

  • Mavi ışık teknolojisi: Pek çok buzdolabı markasının geliştirdiği teknolojilerden biri olan mavi ışık teknolojisi, meyve ve sebzelerin tazeliğini maksimum düzeyde korumayı hedefliyor. Sebzelik ve meyvelik bölümlerinde kullanılan mavi ışık teknolojisi, doğadaki ışığın bir alternatifi olarak görülüyor. Bu sayede meyve ve sebzeler adeta doğal ışık alıyor ve tazeliğini kaybetmiyor.
  • Süper soğukluk: Artık neredeyse her buzdolabı markası, anında ve etkili soğutmanın peşinde. Süper soğukluk özelliğine sahip birçok buzdolabı, yiyeceklerin ve içeceklerin hızlı bir şekilde soğumasını mümkün kılıyor. Aynı zamanda bu özellik buzdolabı kapağı sık açıldığında dahi içerisinin ideal ısısını koruyarak gıdaların bozulmasını geciktiriyor.
  • Kahvaltılık bölmesi: Buzdolaplarında son dönemlerde aranan bir bölme olan ve hyperfresh bölmesi olarak da bilinen kahvaltılık bölmesi 0 dereceye sahip oluyor. Bu sayede şarküteri ve süt ürünleri gibi gıdaların çok daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor.
  • Tatil modu: Eco modu olarak da bilinen ve buzdolabının aktif olarak kullanılmadığı dönemlerde enerji tasarrufu sağlayan tatil modu, yeni nesil buzdolaplarında sıkça karşımıza çıkıyor. Yalnızca dondurucu bölümünün yeteri kadar soğuk olmasına olanak tanıyan bu özellik, donmuş gıdaları evde olunmayan anlarda da korumayı sürdürüyor.
  • Uzaktan kontrol: Home connect veya homewhiz olarak bilinen uzaktan kontrol, buzdolaplarının modern çağa ayak uydurmasını sağlıyor. Bu teknolojik özellik mobil cihaz üzerinden buzdolabının içerisini ve anlık olarak durumunu kontrol etmeye imkan tanıyor. Aynı zamanda buzdolabının kapağı açık kaldığında ya da elektrikler kesildiğinde bildirim göndererek cihazla ilgili detayları da aktarıyor.

Buzdolabı Garanti Süresi Ne Kadardır?

Buzdolaplarının garanti süresi genellikle 3 yıl oluyor. Ancak garanti süresi markanın sunduğu olanaklara göre çeşitlilik gösterebiliyor. Genellikle 3 yıldan az olmayan garanti süresi bazı markalarda 10 yılı bulabiliyor. Ayrıca bununla birlikte kullanıcılar ekstra ödeme yaparak garanti süresini uzatma fırsatı da yakalabiliyor.

Buzdolabı satın almak için artık nasıl bir yol izleyeceğinizi biliyorsunuz! Çatısı altında dünyaca ünlü pek çok beyaz eşya markasına yer veren Teknosa, buzdolabı alışverişinizde ilk tercihiniz olmaya aday. Gereksinimlerinizi karşılayacak ve sizi her açıdan memnun edecek buzdolaplarını Teknosa üzerinden inceleyebilir ve siparişinizi hemen şimdi verebilirsiniz.

Kendinize en uygun buzdolabını henüz seçemediniz mi?